У Франції заарештували підлітка, якого підозрюють у заклику вбити президента Ізраїлю під час Олімпіади – Le Parisien

Автором допису з погрозою вбити Герцога, імовірно, є 15-річний підліток
Фото: EPA

У Франції заарештували 15-річного хлопця, якого підозрюють у створенні допису в соцмережі X із закликом убити президента Ізраїлю Іцхака Герцога, який прибув на відкриття Олімпійських ігор. Про це 28 липня написала Le Parisien.

22 липня на платформі Pharos, де користувачі інтернету можуть повідомляти про незаконний контент, з'явилася скарга на допис щодо заклику вбити лідера Ізраїлю зі словами: "Атака із жалю".

Фахівці з'ясували, що користувач профілю – 15-річний підліток, який живе в Іврі-сюр-Сен із батьками. Його затримали 27 липня вранці під час відпочинку в Ізері. Як пише газета, затриманого допитали й він визнав провину.

Підозрюваного взяли під варту. Йому доведеться пройти курс із громадянства, спрямований на вивчення цінностей Франції й обов'язків громадянина.

Контекст:

Олімпійські ігри у Парижі триватимуть із 26 липня до 11 серпня.

Президент Франції Еммануель Макрон у квітні заявляв, що РФ спробує атакувати Олімпіаду. На запитання, чи це можливо, глава Єлисейського палацу відповів, що в нього "немає жодних сумнівів" у цьому.

Із початку літа у Франції відбулося кілька гучних затримань людей, підозрюваних у підготовці терактів. Зокрема, у червні в Парижі затримали 18-річного уродженця Чечні, який, за версією слідства, готував теракт на стадіоні "Жоффруа Гішар" у Сент-Етьєні19 липня заарештували російського кухаря Кирила Грязнова за обвинуваченням у шпигунстві, а 24 липня – росіянина, якого підозрюють у намірі спровокувати воєнні дії під час Олімпіади.

Уранці 26 липня, у день відкриття Олімпіади, у Франції сталася низка диверсій на залізничних об'єктах.