У Харкові викрили фейкову мережу "колцентрів" із місячним обігом розміром 7 млн грн

Фейкові "колцентри" працювали за всіма правилами справжніх, підкреслили у поліції
Фото: hk.npu.gov.ua
У Харкові кілька місяців працювала мережа "колцентрів", "оператори" якої дзвонили клієнтам банків і, видаючи себе за їхніх менеджерів, дізнавалися персональні дані громадян, необхідні для доступу до їхніх рахунків. До шахрайської схеми залучили понад 100 людей, повідомили у Нацполіції України.

Правоохоронці викрили у Харкові групу зловмисників, які під виглядом працівників банківських установ обманювали людей. Про це повідомила пресслужба Національної поліції України.

Із червня до грудня 2020 року у Харкові організували три "колцентри", до їхньої діяльності залучили понад 100 осіб. Місячний прибуток нелегального підприємства становив понад 7 млн грн.

"Оператори" здійснювали телефонні дзвінки клієнтам банків та, видаючи себе за їх менеджерів, отримували персональні дані громадян, необхідні для доступу до їх карткових рахунків. У подальшому шахраї заволодівали коштами потерпілих, здійснюючи їх переказ на підконтрольні членам групи рахунки. Гроші переводилися на територію держави-агресора, потім у формі криптовалюти поверталися в Україну", – зазначили в релізі.

За інформацією поліції, фейкові "колцентри" мали офіси, комп'ютерну техніку, засоби зв'язку, також там підбирали адміністраторів, операторів та фахівців програмного забезпечення. Роботу адміністраторів контролювали.

"Правопорушники використовували клієнтську базу однієї з банківських установ, заснованих державою-агресором, яка діяла на території України", – уточнили в поліції.

14 грудня правоохоронці здійснили 14 обшуків у "колцентрах", приміщеннях організаторів та активних учасників групи. Поліція вилучила комп'ютерну техніку, документи, банківські картки та 140 тис. грн.

Слідчі дії здійснювали в межах кримінального провадження, яке відкрили 29 вересня за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Після з'ясування ролі кожного з учасників схеми вирішуватимуть питання про перекваліфікацію дій правопорушників за ознаками вчинення злочинів у складі організованої групи, заявили у поліції.