Польща звинуватила російських авіадиспетчерів у навмисному провокуванні катастрофи літака Качинського

Ту-154 з Качинським на борту розбився 10 квітня 2010 року
Фото: wikipedia.org

Генеральна прокуратура Польщі проаналізувала понад 2 млн файлів, що стосуються катастрофи під Смоленськом польського урядового літака Ту-154 з президентом Лехом Качинським на борту, і сформулювала нові звинувачення.

Аналіз даних, що стосуються катастрофи польського урядового літака Ту-154, який розбився під Смоленськом у квітні 2010 року, дав змогу висунути нові звинувачення представникам російських авіаслужб. Про це повідомив заступник генерального прокурора Польщі Марек Пощенек на спеціальній прес-конференції, присвяченій розслідуванню інциденту, передає RMF24.pl.

"Аналіз доказів дав змогу сформулювати нові звинувачення щодо диспетчерів польотів зі Смоленська і третьої особи, яка перебувала у вежі (контролю польотів. – "ГОРДОН")", – сказав він.

За словами Пощенека, мова йде про навмисне провокування катастрофи з повітряним судном.

Повідомляють, що Польща звернулася до Росії з проханням надати правову допомогу для оголошення підозрюваним звинувачень у скоєнні кримінальних дій. Подробиць не розголошують.

Пощенек поінформував, що було проаналізовано понад 2 млн файлів.

Літак Ту-154, у якому перебували президент Польщі Лех Качинський із дружиною та 86 членами урядової делегації, розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Усі, хто перебував на борту, загинули.

За версією Росії, авіакатастрофа сталася після вимоги командувача повітряними силами Польщі Анджея Бласика приземлятися, незважаючи на складні метеоумови. У Польщі цю версію відкидають.

У березні 2015 року Головна військова прокуратура Польщі висунула звинувачення двом диспетчерам аеропорту Смоленська у справі про катастрофу літака.

У лютому 2016 року Польща ініціювала повторне розслідування обставин катастрофи Ту-154. У міноборони Польщі заявляли, що літак міг зруйнуватися в повітрі.