У Львові вандали розмалювали польський військовий цвинтар іменем Бандери з помилками

Чоловіки розмалювали стіну на території так званого Цвинтаря орлят
Фото: city-adm.lviv.ua/
У Львові 25 листопада троє жителів Донецької області розмалювали польські військові поховання написом: "За Степана Бандеру". Про це повідомляє у Facebook патрульна поліція Львівської області.

Увечері патрульні помітили поряд із Личаківським цвинтарем трьох людей, які "підозріло поводилися, а згодом зайшли на територію цвинтаря".

Інспектори залучили додаткові патрулі та обстежили територію.

"Біля арок із похованнями польських військових вони помітили цих осіб під час вчинення ними акту вандалізму, а саме здійснення написів провокаційного змісту", – ідеться у повідомленні.

Патрульні затримали двох чоловіків, третьому вдалося втекти. Затримані жителі Донецької області 43 та 39 років.

Директор музею "Личаківський цвинтар" Михайло Нагай додав, що чоловіки розмальовували стіну, розташовану на території так званого Цвинтаря орлят, повідомляють на сайті Львівської міськради.

"На польських військових похованнях чорною фарбою намалювали напис "За Степана Бандеру" і синьо-жовті та червоно-чорні смужки фарбою зробили", – розповів він. На опублікованій міськрадою фотографії видно, що напис має вигляд "За Степана Бендер".

Контекст:

Бандера – український політичний діяч, ідеолог українського націоналізму У лютому 1940 року він став керівником фракції ОУН(б), 1947 року очолив провід ОУН. 1959 року його вбив агент КДБ.

У 2010 році третій президент України Віктор Ющенко надав Бандері звання Героя України (посмертно). Того самого року Донецький окружний суд визнав указ Ющенка незаконним, пославшись на те, що Бандера не був громадянином України. У 2011 році Вищий адміністративний суд залишив чинним рішення донецького суду.

У липні 2021 року група народних депутатів із різних фракцій зареєструвала проєкт постанови, у якому рекомендувала президенту України Володимиру Зеленському повернути Бандері звання Героя України. Документа в парламенті поки не розглядали.