У Малі конвой миротворців підірвався на саморобному пристрої, є загиблий

ООН розгорнула в Малі понад 13 тис. миротворців
Фото: ЕРА
Унаслідок вибуху саморобного вибухового пристрою в Малі загинув миротворець місії ООН щодо стабілізації МІНУСМА. Про це повідомила пресслужба місії.

Конвой миротворців підірвався на саморобному вибуховому пристрої у селі Тесаліт на північному сході країни в області Кідал. Чотири людини дістали серйозні поранення.

Глава МІНУСМА Ель-Гассім Ване рішуче засудив напад.

"Цей інцидент є сумним нагадуванням про постійну небезпеку, яка нависла над нашими миротворцями, і про жертви, принесені для миру в Малі", – зазначив він.

Контекст:

Малі – колишня французька колонія та одна з найбідніших держав Африки. Країна не має виходу до моря, значну частину її території займає пустеля Сахара. Малі здобула незалежність 1960 року, після цього у країні сталося кілька військових переворотів.

Зокрема, влітку минулого року в Малі почалися масові виступи з вимогою відставки президента Ібрагіма Бубакара Кейти. У серпні військові заарештували Кейту, він пішов у відставку і потім поїхав в ОАЕ. Після цього військові сформували перехідну цивільну адміністрацію на чолі з тимчасовим президентом країни Ба Ндао і заявили, що проведуть вибори за 18 місяців.

У травні цього року військові затримали Ндао й тимчасового прем'єр-міністра Моктара Уана. Малійських політиків відпустили після того, як вони склали із себе повноваження. Конституційний суд Малі оголосив полковника Ассімі Гоїту тимчасовим президентом країни. На Гоїту скоїли замах у мечеті малійської столиці Бамако в липні цього року.

Місія МІНУСМА розгорнула понад 13 тис. миротворців у Малі для стримування насильства з боку збройних груп на півночі й у центрі країни. Із 2013 року в країні загинуло приблизно 255 осіб, це зробило її найсмертоноснішою для миротворчих місій ООН, пише Reuters.