У Смілі розслідують побиття ветерана війни. ЗМІ пишуть, що це зробив "напівкримінальний елемент"

У поліції проводять службове розслідування
Фото: Поліція Полтавської області / Facebook

У Смілі Черкаської області побили ветерана війни, за цим фактом відкрито кримінальне провадження. Про це 10 вересня проінформувала у Facebook Національна поліція.

"За фактом побиття колишнього військовослужбовця у Смілі слідчі поліції під процесуальним керівництвом прокуратури розслідують кримінальне провадження за ч. 1 ст. 296 (хуліганство) ККУ. Усі винні будуть притягнуті до відповідальності", – ідеться в повідомленні.

Правоохоронці також оголосили про початок службового розслідування "щодо дій поліцейських" і підкреслили, що розслідування перебуває на контролі голови Нацполіції.

На інцидент відреагував міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

"Ніхто й ніколи не має права принижувати ветеранів. Усе, що відбулося, отримає належну й жорстку реакцію правоохоронців. Уже розпочато кримінальне провадження. Усі факти будуть встановлені", – цитує його Нацполіція.

У пості також згадують про "можливу бездіяльність" місцевих поліцейських щодо перевірки інциденту.

Правоохоронці не озвучували обставин, але 9 вересня місцеве видання "18000" опублікувало відео, на яке потрапило побиття людини у військовій формі іншим чоловіком, котре сталося начебто в центрі міста у присутності кількох інших чоловіків. 

За даними журналістів, побитим виявився ветеран російсько-української війни, який служив у Силах спеціальних операцій, Анатолій Гончаренко, демобілізований за сімейними обставинами.

Конфлікт, який стався ще наприкінці серпня, начебто почався через аварійну ситуацію на дорозі з батьками колишнього військового.

Пізніше з'явилися відео, на яких постраждалий просить вибачення на камеру. На другому відео "на його обличчі чітко видно сліди ударів", пише "18000".

Видання зазначає, що на подію публічно відреагувала низка активістів і військових, але поліція тоді не стала відкривати кримінальне провадження начебто через те, що "потерпілий на відео чоловік відмовився від власної заяви".

Журналісти з'ясували, що людина, яка побила ветерана війни, – "відомий місцевий напівкримінальний елемент", котрий відбував покарання у місцях позбавлення волі, зокрема за грабіж.