Учасникам смертельної ДТП у Харкові дали по 10 років, заступник секретаря РНБО опинився в центрі корупційного скандалу. Головне за день

Фігуранти справи про резонансну ДТП у Харкові Геннадій Дронов і Олена Зайцева під час судового засідання
Фото: mediaport.ua

"ГОРДОН" подає огляд основних подій вівторка, 26 лютого.

Вирок Зайцевій та Дронову

У Київському районному суді Харкова завершили слухання справи про ДТП, яка сталася в жовтні 2017 року. Водіїв Олену Зайцеву та Геннадія Дронова, які допустили зіткнення, унаслідок якого загинуло шестеро пішоходів, засудили до 10 років тюремного ув'язнення.

Зайцевій стало зле під час оголошення вироку.

Американський корабель в Одесі

Президент України Петро Порошенко провів зустріч зі спеціальним представником Держдепартаменту США щодо України Куртом Волкером на борту американського ракетного есмінця USS Donald Cook, який пришвартувався в Одесі.

Махінації з оборонними закупівлями

За даними журналістів програми "Наші гроші з Денисом Бігусом", фігуранти схеми розкрадання коштів в оборонному комплексі України, серед яких перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, його син Ігор Гладковський та нинішній директор державного концерну "Укроборонпром" Павло Букін, заробили щонайменше 250 млн грн під час війни на Донбасі. Журналісти стверджують, що учасники групи за допомогою фірм-прокладок скуповували контрабандні російські запчастини до військової техніки і задорого перепродавали їх заводам "Укроборонпрому". До схеми розкрадань причетне підприємство "Кузня на Рибальському", яке до 2018 року належало президенту Порошенку, ідеться в розслідуванні.

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Ірина Луценко заявила, що Гладковський і "Укроборонпром" планують подати в суд на журналістів.

Гладковський попросив припинити на період розслідування його повноваження члена РНБО і голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.

Порошенко вимагає від правоохоронних органів проведення термінової перевірки інформації, викладеної у програмі "Наші гроші".

Лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що починає процедуру імпічменту президента, оскільки вважає дії Порошенка державною зрадою.

Незаконне збагачення більше не злочин

За даними джерел "Української правди", Конституційний Суд України задовольнив скаргу народних депутатів, які просили визнати неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

Балух на етапі до Твері, заявив адвокат

Український політв'язень Володимир Балух перебуває в Республіці Адигея, а найближчим часом його планують етапувати в одну з колоній Тверської області. Про це повідомив адвокат Микола Полозов.

Kazka або ніхто

Група Freedom-jazz, яка посіла друге місце в українському відборі на "Євробачення", як і переможець Maruv, відмовилася від участі в конкурсі.

У Національній суспільній телерадіокомпанії України повідомили про переговори з групою Kazka, яка посіла третє місце, але не відкинули, що взагалі не стануть скеровувати представника на конкурс в Ізраїль.