В Україні ліквідували угруповання, яке під контролем спецслужб РФ збувало наркотики українським бійцям – ДБР

ДБР припинило діяльність наркоторговців, яких курирували спецслужби РФ
Фото: Державне бюро розслідувань / Facebook
Державне бюро розслідувань припинило діяльність міжрегіонального етнічного наркоугруповання, яке нараховувало понад 40 осіб, повідомляє 24 червня пресслужба ДБР. Під контролем російських спецслужб наркоторговці постачали заборонені речовини бійцям ЗСУ.

У Держбюро підкреслили, що угруповання контролювало розгалужену мережу виробництва та розповсюдження наркотиків – метадону, амфетаміну, марихуани тощо. Насамперед їх було призначено для військовослужбовців ЗСУ та інших військових на сході України, з'ясували в бюро.

"Діяльність наркоугруповання курували спецслужби Російської Федерації. Розповсюдження наркотичних засобів серед військовослужбовців мало на меті на постійній основі здійснювати підрив бойової готовності наших військ", – заявили в ДБР.

Організація, до якої, зокрема, входили громадяни Білорусі, мала чітку ієрархічну структуру, лабораторії, розгалужені канали розповсюдження наркотиків. Один із керівників угруповання платив "данину" правоохоронцям, щоб вони не помічали діяльності наркоторговців, додали в ДБР.

Його та інших "вожаків" угруповання затримали, відкрито провадження за ч. 2 ст. 307 КК України (незаконне виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення, пересилання або збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів, скоєне повторно й за попередньою змовою групою осіб).

Спецоперацію з ліквідації угруповання проводили в Дніпропетровській, Київській та Житомирській областях. Проведено 27 обшуків, встановлено механізми роботи угруповання та контакти. Вилучено приблизно 13 тис. доз наркотиків, $180 тис. і 1 млн грн готівкою, велику кількість ювелірних виробів із золота тощо.

ДБР зазначає, що наразі встановлено всіх причетних до схеми збуту наркотиків.

Контекст:

20 травня Кабінет Міністрів України ухвалив рішення розірвати угоду з урядом Російської Федерації про співпрацю в боротьбі проти незаконного обігу наркотичних засобів.

Російське вторгнення в Україну може створити нові вразливі місця в Європі для незаконного обігу наркотиків, попередив в опублікованому 14 червня щорічному звіті Європейський центр моніторингу наркотиків та наркоманії (EMCDDA).