В Україні зафіксували першу смерть від нового штаму COVID-19 FLiRT

У пенсіонерки були супутні захворювання, зокрема, цукровий діабет й ішемічна хвороба серця
Фото: depositphotos.com

В Івано-Франківській області від нового штаму COVID-19 FLiRT померла 80-річна жінка. Про це 7 серпня повідомив генеральний директор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України Руслан Савчук у коментарі "Суспільному".

За його словами, пенсіонерку госпіталізували з високою температурою у важкому стані.

Пацієнтку пролікували, стан стабілізувався, після чого її перевели в терапевтичне відділення, однак за кілька днів вона померла. Із часу госпіталізації до моменту смерті минуло 20 днів, поінформував Савчук.

"Лабораторно ми підтвердили, що в її організмі був субваріант FLiRT класичного штаму "Омікрон". Жінка мала також супутні захворювання – цукровий діабет, ішемічну хворобу серця. Основним діагнозом була коронавірусна хвороба, оскільки вона мала всі симптоми й це було клінічно й лабораторно підтверджено", – розповів Савчук журналістам.

В Івано-Франківській області субваріант FLiRT підтвердили лише в померлої жінки, зазначив Савчук. Однак він наголосив, що коронавірусна хвороба активно циркулює: 5 серпня в обласному центрі профілактики хвороб підтвердили 20 нових випадків COVID-19, а впродовж 7 серпня лабораторії діагностували 63 випадки інфікування.

"Якщо порівняти між червнем і липнем, то ми маємо збільшення кількості хворих на 11%", – додав Савчук.

Контекст:

У травні МОЗ повідомляло, що в Україні циркулює 36 різних типів коронавірусу. "За перебігом захворювання штам "Омікрон" переважно протікає як звичайна респіраторна хвороба і не викликає тяжкої кисневої залежності. Однак залишається небезпечним для груп ризику: людей із патологіями, хронічними захворюваннями й ослабленим імунітетом, старших за 60 років. Тому людям із групи ризику рекомендована вакцинація", – пояснювали в МОЗ.

5 серпня українське МОЗ заявило про перші виявлені в Україні випадки захворюваності на новий субваріант коронавірусної інфекції FLiRT. Ішлося про три випадки інфікування: два у Києві й один в Івано-Франківській області. Захворіли дві жінки й чоловік, яким понад 60 років, повідомив заступник глави МОЗ Ігор Кузін. МОЗ повідомляло, що FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть вакциновані раніше.