"Завжди хотів бути льотчиком". Мати курсанта, який вижив в авіакатастрофі Ан-26, розповіла про його дитячу мрію

У курсанта, який вижив в авіакатастрофі Ан-26, немає ні опіків, ні переломів

Фото: Володимир Зеленський / Facebook

Єдиний, хто вижив в авіакатастрофі військово-транспортного літака Ан-26, – курсант третього курсу Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба В'ячеслав Золочевський перебуває на лікуванні у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону.

Ірина – мати 20-річного третьокурсника В'ячеслава Золочевського, який один вижив в авіакатастрофі Ан-26 під Чугуєвом Харківської області, побувала у нього в лікарні. Про це пише BBC News Україна.

За словами жінки, вона не могла повірити в те, що син живий, поки лікарі не пустили її до нього.

Ірина розповіла, що розмовляла з В'ячеславом просто перед польотом, приблизно о 16.00 25 вересня. Він був щасливий, тому що буде літати. Усього до моменту авіакатастрофи курсант устиг налітати п'ять годин.

За інформацією Едуарда Хорошуна, начальника військово клінічного центру Північного регіону, де проходить лікування В'ячеслав, у нього немає ні опіків, ні переломів.

Діагностовано множинні удари і струс головного мозку, стан потерпілого – середнього ступеня тяжкості, тому 25 вересня його помістили в реанімаційне відділення, розповів лікар.

26 вересня у зв'язку з поліпшенням стану В'ячеслава перевели в соматичне відділення.

Виписати курсанта планують наступного тижня, загрози його життю немає.

За словами Ірини, її син завжди, із самого дитячого садка, хотів бути льотчиком. Тому вирішувати, чи буде продовжувати навчання після катастрофи, він буде самостійно.

26 вересня курсанта Золочевського, який вижив в авіакатастрофі, відвідав у лікарні президент України Володимир Зеленський.

Літак Ан-26 ЗСУ упав і загорівся за 2 км від військового аеродрому Чугуєва приблизно о 21.00 25 вересня. На борту літака перебували 27 осіб: семеро військовослужбовців і 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Двоє курсантів незадовго до падіння літака змогли вистрибнути. Один із них дістав важкі травми і 26 вересня помер у лікарні, життю другого нічого не загрожує.

Наразі тіл загиблих унаслідок катастрофи не ідентифікували, для цього потрібна ДНК-експертиза.

За даними Служби безпеки України, за кілька хвилин до катастрофи командир літака повідомив про відмову двигуна і попросив про приземлення, проте з невстановленої поки що причини розбився перед злітно-посадковою смугою. Водночас міністр оборони України Андрій Таран заявив, що, за попередньою оцінкою фахівців, у літака відмовив один із датчиків у лівому двигуні, а не сам двигун.

Він також зазначив, що, найімовірніше, перед падінням борт зачепився крилом за землю.

26 вересня в Україні оголошено днем жалоби за загиблими в авіакатастрофі.