Екс-заступника глави міліції Києва помітили серед охорони футбольного матчу в Москві

Розшукуваний в Україні Федчук засвітився на матчі Росія – Аргентина
Скріншот: Контекст Инфо / YouTube

Колишній заступник глави міліції Києва Петро Федчук, якого в Україні підозрюють у причетності до розгону студентів на Євромайдані й умисному вбивстві, був присутнім на матчі Росія – Аргентина в Москві і, за словами російських журналістів, "робив зауваження" поліцейським.

Колишній заступник керівника міліції Києва Петро Федчук, розшукуваний за причетність до розгону Євромайдану, був помічений на товариському матчі Росія – Аргентина, який відбувся 11 листопада в Москві.

На відео, зняте російськими журналістами, звернуло увагу видання ТСН.

В описі до ролику йдеться, що вболівальники розкритикували організаторів матчу через черги перед входом на стадіон. Журналіст спробував поспілкуватися з чоловіком у формі і каракулевій шапці, який, за його словами, "робив зауваження".

"Вибачте, як вас звати?" – звернувся до нього журналіст.

"Чого ви хочете? Ви розумієте, що зараз – час пік, не заважайте мені", – відповів Федчук.

Він пішов від журналіста, так і не відрекомендувавшись.

Відео: Контекст Инфо / YouTube

Як і в українській міліції, у російської поліції Федчук служить у званні полковника. У січні 2015 року, як пише ТСН, Федчука вже бачили на масових заходах у Москві – він брав участь у розгоні прихильників російського опозиціонера Олексія Навального.

Ліворуч – Федчук у формі російської поліції в листопаді 2017 року в Москві, праворуч у формі української міліції у травні 2012 року в Києві. Скріншот: Контекст Инфо і oleksbrat / YouTube

Федчук народився в 1968 році у Хмельницькій області. У 2014 році закінчив Одеський юридичний інститут Харківського національного університету внутрішніх справ за спеціальністю "правознавство". Із 1989-го до 2014 року служив у Головному управлінні МВС України в Києві. Із липня 2013 року до січня 2014-го був заступником начальника Головного управління – начальником міліції громадської безпеки ГУ МВС України в Києві.

Під час служби в Києві Федчук був фігурантом кількох скандалів. У 2011 році під час судового процесу над колишнім прем'єром, лідером партії "Батьківщина" Юлією Тимошенко Федчук посварився з її прихильниками, які перебували недалеко від Печерського райсуду в центрі Києва. Він штовхнув одну з жінок, а чоловікові, який її захищав, сказав: "Що, обісрався?".

У грудні 2013 року Генпрокуратура України повідомила, що Федчука та його начальника Валерія Коряка повідомили про підозру у перевищенні службових повноважень під час розгону Євромайдану 30 листопада, який спровокував масові протести в Україні.

Як повідомляють на сайті МВС України, Федчука оголошено в розшук Службою безпеки України, дата його зникнення – 5 березня 2014 року. Йому інкримінують незаконне перешкоджання організації або проведенню мітингів, перевищення влади або службових повноважень та умисне вбивство.