Адвокати сімей Небесної сотні просять Раду дати правову оцінку Революції гідності

Офіційно до героїв Небесної сотні зараховують 107 осіб
Фото: EPA
Адвокатська група, яка представляє інтереси потерпілих у справі Майдану, вимагає розглянути проєкт постанови, який пропонує визнати Революцію гідності однією з головних подій новітньої історії України.

Адвокати сімей Небесної сотні просять народних депутатів України і спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова дати правову оцінку подіям Революції гідності. Заяву опубліковано 10 лютого у Facebook.

"20 лютого 2021 року українці вшанують річницю розстрілів героїв Небесної сотні. Це одна з найтрагічніших подій не лише Революції гідності, а й усієї новітньої історії України. Однак уже сім років немає політичної оцінки цим подіям із боку законодавчої влади", – зауважили в пості.

У повідомленні зазначили, що понад рік у порядку денному роботи ВР є проєкт постанови №2739, у якому пропонують визнати Революцію гідності "однією із ключових подій Української держави".

"21 січня 2021 року Європейський суд із прав людини оприлюднив рішення у справах, що стосуються подій під час Революції гідності. У них ЄСПЛ визнав право її учасників на мирні зібрання та факт переслідування цих учасників зі сторони представників влади (працівників міліції та тітушок)", – підкреслили адвокати.

Вони вимагають невідкладно внести на голосування проєкт постанови, вважаючи, що ВР залишається осторонь від надання політичної оцінки подіям Євромайдану.

Наприкінці 2013-го – на початку 2014 року в Україні відбулися масові протести, які привели до зміни влади. Четвертий президент України Віктор Янукович утік до Ростова. Протягом конфлікту протестувальникам протистояли правоохоронні органи і найняті владою озброєні бандити (тітушки). За даними прокуратури, унаслідок протистояння постраждало понад 2,2 тис. осіб. Загинули 80 протестувальників і 13 правоохоронців.

Учасників Революції гідності, які загинули від рук силовиків, назвали Небесною сотнею. Офіційно до героїв Небесної сотні належить 107 осіб. Наймолодшому, Назарієві Войтовичу, було 16. Найстаршому, Іванові Наконечному, – 83 роки, зазначає пресслужба Національного музею Революції гідності.