Апеляційний суд звільнив з-під варти засудженого за вбивство євромайданівця Вербицького, рішення прокоментував потерпілий Луценко

Суд вирішив, що у справі Волкова спливли терміни давності
Фото: graty.me

7 серпня Київський апеляційний суд звільнив Олександра Волкова, засудженого у квітні 2021 року до дев'яти років позбавлення волі за організацію й викрадення активістів Євромайдану Юрія Вербицького (він загинув) та Ігоря Луценка. Про це в середу поінформувала у Facebook Адвокатська дорадча група.

"Волкова звільнили в залі суду. Від покарання, призначеного судом першої інстанції, Волкова звільнили через закінчення строків давності. Також суд залишив без задоволення апеляційні скарги сторін", – ідеться в повідомленні.

Адвокати зазначили, що Волкова звільнили від відбування покарань за всіма шістьма статтями Кримінального кодексу України.

Повний текст ухвали суд має оголосити 12 серпня, підкреслили в Адвокатській дорадчій групі.

За її даними, Волков перебував під вартою сім років.

На рішення апеляційного суду відреагував у Facebook потерпілий Ігор Луценко. Він висловив жаль щодо того, що не був присутнім на засіданні суду.

"Правоохоронцям не вдалося довести, що це була заздалегідь організована банда для викрадення й насильства над майданівцями. Відтак її лідер – Олексій Чеботарьов, котрий зараз у РФ, – може уникнути покарання, хоча б у вигляді позбавлення його численних активів в Україні. Далі зможе вести бізнес", – підкреслив Луценко.

Він зазначив, що "феміда не поспішала", займаючись цією справою.

"Насправді той факт, що Волков провів кілька років у СІЗО – є найбільшим покаранням у справі Вербицького – Луценка, усі інші або втекли (у тому числі за сприяння "наших"), або відбулися менш суворими проблемами", – написав Луценко.

Контекст:

Зловмисники викрали Луценка й Вербицького з київської Олександрівської лікарні 21 січня 2014 року. Їх вивезли в лісосмугу в Київській області, де почали бити, вимагаючи надати інформацію про Євромайдан. Згодом їх вивезли в безлюдну місцевість, де внаслідок тортур Вербицький помер. Луценка на позачергових виборах до Верховної Ради 2014 року обрали народним депутатом.

Волкова затримали в липні 2017 року, слідство назвало його організатором, а також людиною, пов'язаною з імовірним замовником викрадення – українським бізнесменом Олексієм Чеботарьовим. За даними прокуратури, за часів президентства Віктора Януковича Чеботарьов курирував спиртову галузь і співпрацював із тодішньою міліцією. Його оголосили в розшук, за даними слідства, він переховується в Росії.

Вирок Волкову Бориспільський міськрайонний суд зачитав 16 квітня 2021 року, його визнали винним в організації катувань і викрадень Вербицького та Луценка, а також у протидії мирним зібранням. Волкова засудили до дев'яти років позбавлення волі й зобов'язали виплатити 450 тис. грн як компенсацію моральної шкоди родичам Вербицького. Луценку він мав виплатити 455 тис. грн компенсації й 32 тис. грн матеріальної шкоди.

Суд уже звільняв фігурантів справи про вбивство Вербицького. Зокрема, у квітні 2023 року Шевченківський райсуд Києва визнав Олександра Медвідя винним у викраденні Вербицького й Луценка, призначив йому п'ять років ув'язнення, але звільнив від покарання через закінчення термінів давності.