Глава компанії, яка охороняла "Межигір'я", розповів, що після втечі Януковича "озброєні особи" кілька днів вивозили звідти речі

За словами Кобилинського, Чорновол вийшла з "хонки" з рюкзаком
Фото: dumskaya.net

Першою в так звану хонку на території "Межигір'я" потрапила журналістка Тетяна Чорновол, яка зараз є нардепом від "Народного фронту", заявив Анатолій Кобилинський – глава компанії "Гроссер", яка охороняла резиденцію.

Після втечі екс-президента України Віктора Януковича з резиденції "Межигір'я" вивозили майно якісь озброєні люди, сказав під час засідання Оболонського райсуду Києва Анатолій Кобилинський – глава компанії "Гроссер", яка охороняла резиденцію, повідомляє кореспондент інтернет-видання "ГОРДОН".

Він розповів, що станом на 22 лютого 2014 року єдиною спорудою, яка залишалася недоторканою, була так звана хонка.

"Коли я вранці 23 числа прийшов на об'єкт, мені на блокпосту (активістів Євромайдану. – "ГОРДОН") розповіли, що вночі було проникнення в будинок нинішнього народного депутата Тетяни Чорновол. На моє запитання: "Як ви пустили її в будівлю при тому, що ви обіцяли охороняти?" – вони сказали, що вона прибула із групою озброєних осіб, проти яких вони нічого не змогли зробити, і водночас вийшла з будівлі із рюкзаком. Що там було – ніхто не знає. Це було перше проникнення. Ну і вже 25 числа її повністю захопили активісти", – заявив Кобилинський.

За його словами, із "Межигір'я" кілька днів вивозили речі: "Протягом чотирьох днів із території виїжджало кілька фур, а також колона з 15 автомобілів Volkswagen Transporter, які були всі однакові, з якимись озброєними особами. Вони заїхали і виїхали. Що вони вивозили... Ну я не був присутнім під час завантаження речей".

Урядова резиденція "Межигір'я" розташована в Київській області. У 2007 році резиденцію було виключено з державної власності. Вона перейшла під управління структур, пов'язаних із Януковичем.

30 листопада 2017 року міністр екології України Остап Семерак повідомив, що "Межигір'я" остаточно перейшло у власність держави, проте у Генпрокуратурі цю інформацію спростували.

У січні 2018 року колишній охоронець Януковича Олесь Шаран розповів у суді, що перед виїздом екс-президента до Харкова 21 лютого 2014 року речі з його резиденції "Межигір'я" заносили у вантажний автомобіль. Він додав, що раніше такого вивезення речей із "Межигір'я" не бачив.

В Оболонському суді Києва триває розгляд справи за обвинуваченням Януковича у держзраді, пособництві у веденні війни та посяганні на територіальну цілісність і недоторканності України, що призвело до загибелі людей.

Януковичу інкримінують три статті Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 27 (державна зрада), ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни), ч. 3 ст. 110 (пособництво в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків).