Більш ніж 80 родичів загиблих у катастрофі MH17 вимагатимуть компенсації в суді

Сьогодні в Нідерландах почався процес у справі про катастрофу MH17
Фото: ЕРА

Суддя Гендрік Стейнгейс, який головує в судовому процесі у справі про катастрофу MH17 на Донбасі, повідомив про бажання деяких родичів загиблих в авіакатастрофі вимагати від обвинуваченої сторони компенсації.

Частина родичів пасажирів, які загинули 17 липня 2014 року на Донбасі внаслідок аварії Boeing 777 рейсу МН17, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, вимагатиме фінансової компенсації. Про це під час судового процесу, що стартував сьогодні в Нідерландах, сказав суддя Гендрік Стейнгейс, який на ньому головує, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

За його словами, до суду надійшло вже 84 такі заяви.

"Наразі 49 осіб висловили бажання виступити в суді, 82 – звернутися до суду письмово, 84 – звернутися по грошові компенсації", – зазначив суддя.

Жодних деталей і ймовірних сум компенсації він не назвав.

Суд щодо MH17. Перший день слухань у Гаазькому суді. Онлайн-репортаж

Boeing 777, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур рейсом MH17, зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту (громадяни Нідерландів, Малайзії, Австралії, Індонезії, Великобританії, Німеччини, Бельгії, Філіппін, Канади та Нової Зеландії).

Згідно з висновками JIT, рейс MH17 збили з комплексу "Бук" із території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після аварії літака зброю повернули в РФ.

24 травня 2018 року слідчі уточнили, що "Бук" прибув на Донбас із Курської області. Група відновила маршрут, яким перевозили установку.

У травні 2018 року Нідерланди й Австралія офіційно обвинуватили Росію в аварії рейсу MH17.

19 червня 2019 року міжнародна слідча група оголосила про підозру чотирьом причетним до катастрофи рейсу MH17 – громадянам РФ "ексміністру оборони ДНР" Ігорю Гіркіну, ексглаві "розвідки ДНР" Сергію Дубінському, колишньому російському офіцеру Олегові Пулатову та громадянину України, командиру розвідувального батальйону "ГРУ ДНР" Леонідові Харченку. Пізніше їм висунули обвинувачення.

Сьогодні в Нідерландах почався судовий процес.