Bellingcat ідентифікував екс-офіцера ГРУ — можливого організатора перевезення з Росії "Бука", яким збили MH17

Bellingcat назвав ім'я сепаратиста з позивним Похмурий, який, імовірно, брав участь у операції із транспортування комплексу, яким збили MH17
Фото: EPA

У доповіді дослідницького центру Bellingcat йдеться, що в операції з транспортування з Росії комплексу "Бук" брав участь відставний офіцер Головного розвідувального управління міноборони РФ.

Дослідницький центр Bellingcat, що займається розслідуванням аварії малайзійського Boeing під Донецьком 17 липня 2014 року, назвав ім'я бойовика з позивним Похмурий, який, імовірно, брав участь у операції із транспортування з Росії комплексу "Бук", яким збили MH17.

Як повідомляється в доповіді Bellingcat, цією людиною є відставний полковник ГРУ міноборони РФ Сергій Миколайович Дубинський. У розслідуванні йдеться, що незабаром після катастрофи Boeing у 2014 році він отримав від командування сепаратистів звання генерал-майора, пізніше його звинуватили у вимаганні й він повернувся до Росії.

Похмурий фігурує в записах переговорів сепаратистів, опублікованих Службою безпеки України незабаром після катастрофи літака, якого СБУ ідентифікувала як офіцера ГРУ Сергія Миколайовича Петровського.

За даними Bellingcat, і Дубинський, і Петровський використовували позивний Похмурий. Як наслідок, у повідомленнях і публікаціях про донецьких сепаратистів Дубинського та Петровського нерідко плутають.

Користувач форуму колекціонерів, якого розслідувачі ідентифікують як Дубинського, 2 липня 2014 року написав, що його "деякі товариші переплутали з людиною зі Слов'янська, нещодавно дав інтерв'ю і має аналогічний позивний".

8 лютого міжнародне розвідувальне співтовариство InformNapalm повідомило, що телефонні розмови про катастрофу MH17 у 2014 році над Донбасом, які опублікували прокуратура Нідерландів і Служба безпеки України, дозволили упізнати одного з учасників переговорів, який переховувався під позивним Похмурий. Ним виявився генерал-майор РФ Дубинський.

28 вересня 2016 року в Нідерландах міжнародна слідча група, до якої входять представники Нідерландів, Малайзії, Бельгії, Австралії та України, оголосила проміжні підсумки розслідування. Згідно з висновками комісії, рейс MH17 був збитий з комплексу "Бук", привезеного з Росії, з території, підконтрольній проросійським бойовикам. Після катастрофи літака "Бук" повернули до РФ. При цьому комісія заявила, що даних про причетність до катастрофи Росії як держави поки немає.

13 жовтня 2015 року Рада безпеки Нідерландів оголосила попередні результати розслідування авіакатастрофи групою міжнародних експертів. У ньому зазначено, що лайнер був збитий ракетою, випущеною з "Бука". Хто саме керував "Буком", у документі не написано.

1 вересня міністерство безпеки та юстиції Нідерландів за рішенням суду оприлюднило нові документи щодо катастрофи малайзійського Boeing. У них зазначено, що нідерландська сторона із самого початку вважала проросійських бойовиків на Донбасі відповідальними за катастрофу.

Boeing 777, що здійснював рейс MH17 (Амстердам – Куала-Лумпур), зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. 195 із них були громадянами Нідерландів.