Об'єднана слідча група опублікувала відео повного маршруту “Бука“, який збив МН17. Відео

Слідство продемонструвало маршрут "Бука" із Курська до місця пострілу
Фото: ЕРА

Об'єднана слідча група (JIT) опублікувала запис реконструкції повного маршруту з Росії в Україну зенітної ракетної установки "Бук", яка збила літак рейсу МН17. Відео було оприлюднено на прес-конференції у Гаазі. Реконструювати точний маршрут прямування техніки допомогли фото і відео та їх порівняння із зображеннями у сервісі Google Street View. Ідентифікувати "Бук" змогли завдяки його унікальним прикметам (маркування, серійний номер, розміщення плям тощо). У JIT повідомили, що "Бук" був на озброєнні 53-ї зенітної ракетної бригади під Курськом. 23 червня 2014 року він у складі колони військової техніки вирушив у південному напрямку. Колона рухалася по трасі Р298, потім по дорозі Р188. Є запис, на якому техніка розміщується за 25 км від українського кордону. "Бук" також неодноразово фіксували на фото і відео 17-го і 18 липня 2014 року під час його транспортування територією України.

Boeing 777, що здійснював рейс MH17 (Амстердам – Куала-Лумпур), зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. 193 із них були громадянами Нідерландів.

Згідно з висновками комісії, яка розслідує катастрофу, рейс MH17 було збито з комплексу "Бук", привезеного з Росії, із території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після катастрофи літака "Бук" повернули у РФ. Водночас комісія заявила, що даних про причетність до катастрофи Росії як держави поки не виявлено.

За даними Bellingcat і СБУ, доправлення комплексу "Бук" на Донбас організував офіцер російської армії Сергій Дубінський (Хмурий).

24 травня 2018 року у JIT заявили, що малайзійський літак було збито з "Бука", який прибув на не підконтрольну Україні територію із Курської області РФ, де базується 53-тя бригада збройних сил РФ. Установка виїхала в Україну у складі конвою із 50 одиниць військової техніки, в якій було шість "Буків".