"А якщо буде зайнято?" Дуда пообіцяв зателефонувати Зеленському із проханням не бомбити солдатів РФ, коли вони виходитимуть з України. Зеленський відповів жартом

Дуда заявив, що попросить Україну не бомбити російських солдатів, коли ті будуть іти з українських територій
Фото: EPA

Під час урочистостей до Дня Незалежності в Києві 24 серпня президент Польщі Анджей Дуда висловився про Курську операцію українських сил оборони. Пресконференцію транслював Офіс президента України.

"Якщо хтось нападає на когось, то повинен мати на увазі, що матиме втрати. Нерозумний той, хто не бере цього до уваги. Якщо російським військовим нарешті дозволять повернутися додому і вони почнуть виходити з України, якщо буде так, що українські війська їх тоді атакуватимуть, то я першим зателефоную президенту Зеленському і скажу: "Не бомбіть їх, коли вони йдуть, нехай ідуть додому". Я можу обіцяти це російським солдатам", – заявив Дуда.

Він додав, що доки Росія атакує Україну, варто пам'ятати, що "хто з мечем приходить, від меча і загине".

У відповідь на це Зеленський жартома заявив: "А якщо буде зайнято? Ти президент, я президент. Так може статися: ти мені телефонуєш, а в мене зайнято". – "Я телефонуватиму до останнього", – відповів Дуда.

Відео із цим фрагментом опублікував Telegram-канал засновника видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона.

Контекст:

Польща послідовно підтримує Україну в її боротьбі проти російської агресії, надаючи військову та гуманітарну допомогу. Станом на кінець весни 2023 року Дуда повідомив, що Польща допомогла Україні на $7–8 млрд (або 1,5% від ВВП країни).

8 липня 2024 року Зеленський і прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск у Варшаві підписали угоду про безпеку між країнами. Документ передбачає, зокрема, "розгляд можливості передання ескадрильї МіГ-29 без шкоди безпеці Польщі та оперативним можливостям повітряних сил Польщі".