Байден у Генасамблеї ООН: Ми підтримуватимемо Україну, поки вона не досягне миру

Байден: Ми не можемо втомлюватися. Ми не можемо відводити очі й ми не відмовимося від нашої підтримки України
Фото: ЕРА

Президент США Джо Байден 24 вересня востаннє на посаді глави Білого дому виступив із промовою на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, трансляцію вели на YouTube-каналі Білого дому.

Байден говорив у своєму виступі, що зараз переломний етап в історії і вибір, котрий ухвалюють лідери, визначить, яким буде майбутнє на десятиліття вперед. На його думку, світ об'єднаний і рішуче виступає проти агресії. 

"Чи покладемо ми край конфліктам, які вирують сьогодні, чи візьмемося за вирішення глобальних проблем, таких як зміна клімату, голод і хвороби?" – заявив Байден і сказав, що у своїй промові окремо зупиниться на кожному із цих питань і на діях, яких світ має вжити у відповідь. 

"Коли Росія вдерлася в Україну, ми могли б стояти осторонь і просто висловлювати протест і занепокоєння. Але ми з віцепрезиденткою [Камалою] Гарріс розуміли, що це було атакою на все, що ця інституція [ООН] має відстоювати. І тому за мого керівництва Америка відповіла на виклик, гарантувавши величезну безпекову, економічну й гуманітарну допомогу", – продовжив президент США.  

Основна мета війни, яку розпочав нелегітимний президент РФ Володимир Путін, провалилася, адже глава Кремля хотів знищити Україну, а вона досі вільна, сказав Байден. 

Путін також мав намір послабити НАТО, але "НАТО більший, сильніший, згуртованіший, ніж будь-коли, із двома новими членами – Фінляндією і Швецією", зазначив глава Білого дому. 

Зараз, наголосив Байден, настав час зробити ще один вибір: продовжувати підтримку, щоб допомогти Україні перемогти і зберегти свою свободу, або "піти геть" і допустити "знищення української нації".  

"Я знаю свою відповідь. Ми не можемо втомлюватися. Ми не можемо відводити очі й ми не відмовимося від нашої підтримки України, допоки Україна не досягне тривалого миру, [заснованого] на Статуті ООН", – додав американський президент, і на ці його слова лідери в залі Генасамблеї (серед них був президент України Володимир Зеленський) відреагували оплесками. 

Попередня версія новини містила некоректний переклад останньої цитати, її виправлено після оприлюднення розшифрування тексту промови. 

Контекст:

Зеленський говорив, що наступні кілька місяців війни будуть вирішальними і кінець війни ближче, ніж вважають. Президент України приїхав у США, щоб, зокрема, презентувати Байдену свій мирний план

Байден може ухвалити "важливі рішення" щодо посилення України до завершення своєї каденції в Білому домі, очікує Зеленський. У Білому домі заявляли, що чинний президент США "абсолютно рішуче налаштований підтримати Україну й поставити її в найсильнішу позицію наприкінці свого строку перебування на посаді".