Байден випустив заяву про масовану атаку РФ. Під ударом було 20 критично важливих об'єктів

Байден: Дозвольте мені бути відвертим: Росія ніколи не досягне успіху в Україні
Фото: The White House / Flickr

Президент США Джо Байден відреагував на масований обстріл України країною-агресором Росією. Відповідну заяву оприлюднили на сайті Білого дому 26 серпня. 

Він зазначив, що 26 серпня РФ запустила кілька хвиль ракет і дронів проти українських міст і енергетичної інфраструктури. Посилаючись на українських посадовців, президент США повідомив, що внаслідок учорашньої атаки є загиблі цивільні, а під прицілом було понад 20 критично важливих енергетичних об'єктів. 

"Я рішуче засуджую війну, яку продовжує Росія проти України, та її зусилля, спрямовані на те, щоб занурити український народ у темряву. Дозвольте мені бути відвертим: Росія ніколи не досягне успіху в Україні, і дух українського народу ніколи не зламають", – підкреслив він. 

Байден згадав роботу коаліції союзників України у форматі "Рамштайн" і надання Україні додаткових систем ППО. 

"Я змінив пріоритети американського експорту засобів протиповітряної оборони, щоб вони насамперед надходили в Україну. США також нарощують постачання енергетичного обладнання в Україну для ремонту її систем і посилення стійкості української енергосистеми. Як я сказав президенту [Володимирові] Зеленському 23 серпня, підтримка України з боку США є непохитною. Сполучені Штати будуть із народом України, доки він не переможе", – підсумував він. 

Контекст:

Минулої ночі РФ завдала наймасованішого удару по Україні за час повномасштабної війни. Окупанти застосували 127 ракет і 109 ударних БПЛА, сили оборони України збили більшість із них – 201 повітряну ціль. Водночас кілька безпілотників були "локаційно втрачені на території України", ще два – перетнули державний кордон із Білоруссю, підкреслили у ПС ЗСУ.

За даними уряду України, повітряного удару РФ зазнало 15 областей. Ціллю атаки була енергетична інфраструктура, її наслідок – екстрені вимкнення електроенергії по всій країні. За інформацією ДСНС, унаслідок російської повітряної атаки загинуло семеро людей, ще 47 постраждали.

У ніч на 27 серпня РФ знову масовано атакувала Україну ракетами й дронами. Вибухи чули в кількох містах, відомо про прильоти в Запоріжжі й Кривому Розі. За інформацією Повітряних сил, 27 серпня окупанти випустили по Україні 81 ударний дрон і 10 ракет. П'ять ракет і 60 Shahed вдалося збити, ще 10 дронів, імовірно, упали й ще приблизно 10 – досі в українському повітряному просторі, зазначили в ПС ЗСУ.