Без зняття обмежень на використання далекобійної зброї українська операція в Курській області виявиться марною – Bloomberg

Недостатня підтримка союзників України може нівелювати досягнення українських сил у Курській області, вважає аналітик Марк Чемпіон
Фото: EPA

Українська операція в Курській області РФ виявиться марною, якщо західні партнери не активізують зусиль і не послаблять обмежень на використання Україною далекобійної зброї. Про це 21 серпня написало Bloomberg.

Президент України Володимир Зеленський 19 серпня зазначив, що, якби західні партнери зняли всі наявні обмеження на застосування далекобійної зброї по території Росії, Україні не знадобився б наступ у Курській області.

Ішлося про американські ракети класу "земля – земля" ATACMS, британські, французькі й німецькі крилаті ракети Storm Shadow, SCALP EG і TAURUS, які дали б змогу Україні ефективніше знищувати мости, склади озброєнь і насамперед аеродроми, з яких злітають російські військові літаки.

Аналітик видання Марк Чемпіон вважає, що в разі успіху "Курський гамбіт" Зеленського послабить тиск на лінію фронту й зможе примусити нелегітимного президента РФ Володимира Путіна відвести війська з фронту на сході України.

Однак поки аналітик не спостерігає такої тенденції. За його словами, Росія посилила атаки на Донбасі, а для захисту Курської області зібрала "різношерстну групу сил" з інших місць.

Якщо український наступ у Курській області активізує союзників до активнішої підтримки України й переконає західних лідерів зняти обмеження на використання їхніх ракет великої дальності, операція досягне значно більшого результату.

Інакше потенційні стратегічні здобутки України в Курській області буде втрачено, пише Bloomberg. Україна, імовірно, також втратить важливий транспортний вузол Покровська на Донбасі, а Путін продовжить захоплення Донецької й Луганської областей, вважає Чемпіон. Україні в якийсь момент доведеться "просити миру на умовах угоди, подібної до 2014 року", і це лише надихне російського диктатора повернутися до боротьби пізніше.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше офіційно повідомив про операцію в Курській області.

20 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський поінформував, що під контролем України – 1263 км&³2; і 93 населені пункти російського регіону.