Безпілотники на полі бою вже переважають за ефективністю класичні види зброї, включно з артилерією – заступник головнокомандувача ЗСУ

Лебеденко наголосив, що за останні майже три роки на полі бою відбулися суттєві технологічні зрушення
Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Заступник головнокомандувача Збройних сил України Андрій Лебеденко заявив, що безпілотники на полі бою переважають за ефективністю навіть артилерію. Про це він сказав у межах хакатону Precision, присвяченого безпілотним системам, повідомляє 31 липня Генеральний штаб ЗСУ.

Відповідно, пріоритетні напрями для Збройних сил України й виробників зброї – також технологічні. Це перехоплювачі, системи коригування вогню артилерії, засоби контрбатарейної боротьби, безпілотні системи, які здатні ефективно працювати на оперативні (до 100 км) і стратегічні (понад 100 км) глибини, ідеться в повідомленні. 

Зазначають, що головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський поставив завдання максимального збереження життя людей на полі бою. Тому впровадження технологій, які дають змогу ефективно замінити присутність людей роботизованими системами на найбільш небезпечних ділянках фронту, уже розпочалося. 

Лебеденко наголосив, що за останні майже три роки на полі бою відбулися суттєві технологічні зрушення.

Командувач Сил безпілотних систем полковник Вадим Сухаревський розповів, що безпілотники працюють у небі, воді й на землі. За його словами, українські військові мають великий досвід у роботі з повітряними безпілотниками, які працюють на тактичній глибині (до 20 км). Українська армія має понад 165 повітряних засобів.

"Наразі спілкуємося з виробниками, визначаємо напрями щодо вдосконалення цієї глибини. І закликаємо виробників приєднатися до нас, завітати на наші полігони й разом вдосконалювати необхідні для ЗС України зброю і засоби", – зазначив командувач.

Контекст:

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року українська армія стала масово застосовувати безпілотники для розвідки й завдавання ударів по ворогу. Для цього використовують як безпілотники власного виробництва, так і ті, котрі придбали на Заході або котрі передали західні партнери.