"Енергоатом" повідомив, скільки ворожих дронів і ракет пролітало біля українських АЕС у вересні

Найчастіше ворожі цілі літають поблизу Південноукраїнської АЕС, зазначили в "Енергоатомі"
Фото: Південноукраїнський енергокомплекс / Facebook

У вересні російські окупанти майже 130 разів запускали дрони-камікадзе і крилаті ракети біля українських АЕС. Про це повідомили в національній атомній енергогенерувальній компанії "Енергоатом", інформує 7 жовтня телеканал "Freeдом".

За даними компанії, рекордну кількість таких прольотів фіксували на Південноукраїнській АЕС, розташованій у Миколаївській області.

"У деяких випадках у повітряному просторі фіксувалися ворожі засоби ураження безпосередньо над об'єктами самих станцій. [...] "Енергоатом" проводить активну підготовку до різних сценаріїв російського ядерного терору", – повідомляє телеканал.

Керівник "Енергоатому" Петро Котін зазначив, що вживають заходів, які "унеможливлюють виведення з ладу на тривалий термін" атомних енергогенерувальних об'єктів.

"Компанія докладає максимальних зусиль для того, щоб до початку осінньо-зимового періоду всі дев'ять енергоблоків, які розташовані на підконтрольній Україні території, видавали на повну потужність", – сказав він.

Контекст:

В Україні зараз працює три АЕС: Рівненська, Хмельницька й Південноукраїнська. Запорізьку росіяни взяли під контроль у березні 2022 року, станція електроенергії не виробляє.

21 вересня 2024 року в українському МЗС заявили, що РФ готує удари по об'єктах ядерної енергетики України, і попередили про глобальні наслідки.

Раніше, у ніч на 12 вересня, російський Shahed пролетів над Хмельницькою АЕС. Окрім того, 19 вересня в МАГАТЕ повідомили, що за останній тиждень БПЛА протягом трьох ночей пролітали біля Південноукраїнської АЕС. Уночі 22 вересня російський Shahed намагався зімітувати атаку на Хмельницьку АЕС, заявляли в "Енергоатомі".

Президент України Володимир Зеленський повідомляв 23 вересня, що РФ використовує китайські супутники для фотографування українських ядерних об'єктів. Він не відкинув, що це роблять у межах підготовки до ймовірних ударів по них.

24 вересня під час виступу на засіданні Радбезу ООН Зеленський заявив, що Росія має намір атакувати три українські АЕС.