Ердоган заявив, що бачив у Путіна прагнення припинити вогонь в Україні

Турецький лідер розкрив подробиці переговорів з Путіним
Фото: EPA

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що під час зустрічі з нелегітимним президентом країни-агресора РФ Володимиром Путіним побачив, що останній нібито "прагне припинити вогонь" в Україні. Турецького лідера процитував телеканал TRT Haber 25 жовтня.

У літаку дорогою додому з Росії Ердоган розповів журналістам, про що він розмовляв з Путіним на полях саміту БРІКС у Казані.

"Так само, як на моїй зустрічі з президентом України [Володимиром] Зеленським в Америці, ми побачили, що Путін прагне постійного припинення вогню", – сказав Ердоган.

Серед інших тем, які стосувалися України – відродження "зернового коридору", розмінування та обмін полоненими, розповів президент Туреччини. Він наголосив, що турецька сторона "уважно стежить за кроками щодо обмінів полоненими".

Ердоган повторив, що Туреччина за дипломатичний шлях вирішення конфлікту між Україною і РФ та якнайшвидший початок мирних переговорів. Він заявив, що війна "обов'язково закінчиться", і зусилля Туреччини спрямовані на те, щоб "завершити її без подальшого кровопролиття і сліз".

"Ми й далі наголошуємо, що у війні не буде переможців і переможених", – сказав він.

Контекст:

Туреччина підтримує територіальну цілісність України, активно пропонує послуги посередника в переговорах між Україною й Росією і надає дипломатичну підтримку. Водночас Ердоган регулярно зустрічається з Путіним, а Туреччина поглиблювала торгівлю з Росією (зокрема, певний час до РФ через Туреччину, за даними Financial Times, потрапляли електроніка й верстати, потрібні для виробництва зброї).