"Гра на виснаження". У Повітряних силах ЗСУ прокоментували нічну ракетну атаку окупантів

Українська ППО відбила атаку РФ уночі 21 червня
Фото: Повітряне командування "Схід" / Facebook (архів)

Російська окупаційна армія намагалася атакувати критичну інфраструктуру України під час нічної атаки. Про це 21 червня заявив речник командування ПС ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі національного телемарафону, його транслював канал "Рада".

"По Кіровоградській і Херсонській областях ворог здійснив пуски з 1.00. Намагався традиційно уразити наші критичні об'єкти, однак нічого не вдалося", – сказав він.

Коментуючи відсутність цієї ночі російських дронів-камікадзе, речник зазначив, що "ресурси навіть у такої великої країни не безлімітні".

Як заявив Євлаш, окупанти не припиняють "промацувати" українську ППО. Тому ворог використовує різні методи – не лише комбіновані атаки.

"Як ось цієї ночі ми бачили лише керовані ракети. Іноді ворог робить паузи, узагалі не атакує. Тому це така гра на виснаження. Вони намагаються знайти слабкі місця в той час, як ми намагаємося маневрувати наявними силами й засобами, щоб відбивати ці атаки", – додав він.

Командувач ПС ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук повідомляв, що в ніч на 21 червня окупанти випустили по Україні чотири керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69, усі їх збила протиповітряна оборона в Кіровоградській і Херсонській областях.

Контекст:

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками й регулярно завдають по території країни ракетних ударів. Наймасштабнішу 2024 року атаку окупанти організували 22 березня. Сили оборони України знищили 92 повітряні цілі окупантів зі 151, зокрема 35 крилатих ракет, дві авіаційні ракети й 55 дронів Shahed.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що з початку року до 3 квітня, за його даними, Росія випустила по Україні майже 1 тис. ракет, приблизно 2,8 тис. Shahed і майже 7 тис. керованих авіабомб. У квітні окупанти випустили по території України понад 300 ракет, майже 300 Shahed і понад 3,2 тис. керованих авіабомб, повідомив Зеленський 2 травня. Відтоді були нові атаки.

Попередньої масованої ракетно-дронової атаки Україна зазнала в ніч на 1 червня. Загалом росіяни випустили 53 ракети різних типів і 47 ударних дронів. Сили оборони збили над Україною 35 ракет і 46 дронів Shahed. Після цього 7 червня РФ випустила по Україні п'ять ракет і 53 безпілотники, ППО збила всі ракети й 48 Shahed.