Командувач Сухопутних військ ЗСУ підтвердив, що у Росії дійсно є план щодо захоплення Харкова чи Сум

Павлюк: Ми зробимо все можливе, щоб запобігти прориву Росії, і сподіваємося, що американське озброєння нам допоможе
Фото: Олександр Павлюк / Telegram

У росіян дійсно є план захоплення Харкова чи Сум, але українські сили оборони розраховують відбити атаку завдяки західній допомозі. Про це заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк в інтерв'ю The Times, опублікованому 3 травня, з посиланням на дані української розвідки.

За його словами, невідомо, наскільки ці плани серйозні й чи здатні окупанти їх реалізувати тими силами, які мають.

Павлюк висловив оптимізм щодо того, що новий пакет військової підтримки з боку США в поєднанні з активізацією європейської підтримки може не лише пом'якшити й відбити російські атаки влітку, а й, можливо, дати Україні стратегічну ініціативу.

"Ми зробимо все можливе, щоб запобігти прориву Росії, і сподіваємося, що американське озброєння нам допоможе", – сказав генерал. Він зазначив, що, якби ця зброя надійшла вчасно, Україна не втратила б тих територій, які було втрачено за останні кілька місяців.

Про плани росіян захопити Харків чи Суми також розповів в інтерв'ю The Economist заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький. За його словами, імовірно, основний наступ РФ розпочнеться наприкінці травня або на початку червня. Водночас Скібіцький вважає, що сил окупантів на цих напрямках недостатньо для операції із захоплення великого міста.

Контекст:

Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, окупувавши частину Сумської області. На початку квітня північні регіони України, зокрема Сумську область, звільнили від російських окупантів, але військові РФ регулярно обстрілюють регіон із російської території.

Російські війська на початку повномасштабної війни вторглися й на територію Харківської області, але обласний центр узяти не змогли. У вересні 2022 року Харківську область майже повністю деокупували. За даними станом на кінець 2023 року, як повідомили в апараті головнокомандувача ЗСУ, під окупацією залишалося приблизно 2% території регіону

Країна-агресор РФ до 2026 року хоче захопити більшу частину Запорізької, Дніпропетровської й Харківської областей України, зокрема міста Харків, Дніпро й Запоріжжя, написало у грудні 2023 року німецьке видання Bild із посиланням на джерела в німецькій розвідці. У матеріалі йшлося про те, що в Росії нібито розробили середньостроковий план захоплення українських територій.

За даними президента України Володимира Зеленського, Росія готує новий наступ у травні – червні 2024 року. Щоб захиститися, а також самій розпочати новий наступ, Україні потрібно більше військової допомоги від союзників, наголосив він.