Кремль готує росіян до тривалої війни, обіцяючи, що України не буде за 10 років – ISW

Кремль готує російську громадськість до тривалої війни ще на десятиліття
Фото: depositphotos.com

Державні ЗМІ країни-агресора Росії відредагували коментарі заступника голови Радбезу РФ Дмитра Медведєва й поширили тезу, що Української держави не буде до 2034 року, імовірно, для того, щоб підготувати населення до тривалої війни проти України. Про це йдеться у зведенні американського Інституту вивчення війни (ISW), опублікованому 17 липня.

Аналітики зазначають, що в інтерв'ю російському виданню "Аргументы и факты" 17 липня Медведєв заявив, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг припустив, що Україна може вступити в Альянс протягом наступних 10 років, і зробив висновок, що Україна "ніколи" не вступить у НАТО, оскільки до 2034 року зміниться керівництво НАТО, і тому "цілком імовірно, що горезвісної країни 404 також не буде".

"Варто зазначити, що Медведєв не сказав прямо, що Україна припинить своє існування до 2034 року – радше це був непрямий підтекст його заяв, – але російські ЗМІ, зокрема кремлівська стрічка новин ТАСС, негайно почали публікувати статті з такими заголовками, як "Медведєв визнав, що Україна перестане існувати 2034 року", – ідеться у звіті.

В ISW вважають, що пряме припущення, що Росія зможе "знищити Україну" до 2034 року, поширене ЗМІ, є обіцянкою російській громадськості, що Росія зможе виграти війну і знищити українську державність протягом десятиліття.

"Це створює сприятливі інформаційні умови й суспільні очікування щодо війни, яка триватиме ще одне десятиліття, але яка завершиться бажаною для Росії "перемогою". Цей російський наратив також прямо й рішуче підриває окремі спроби окремих кремлівських посадовців припустити, що Росія готова "вести переговори" про "мир" з Україною, і ще більше підкреслює, що єдиною бажаною кінцевою метою війни для Кремля є повне знищення Української держави й народу", – резюмували в Інституті вивчення війни.

Зазначено, що, отже, ані Україна, ані Захід не можуть розраховувати на переговори з Росією, якщо російські умови передбачають знищення України та її народу впродовж наступних 10 років.

Контекст:

14 червня Путін озвучив "реальну мирну пропозицію", у разі виконання умов якої Росія нібито згодна припинити вогонь і розпочати переговори з Україною: Україна має вивести війська з Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, повністю віддавши регіони Путіну й погодившись із їхнім статусом нібито російських територій.

Окрім того, Україна має визнати окупацію Криму, відмовитися від вступу в НАТО й гарантувати захист прав російськомовного населення. Водночас Захід має зняти з РФ санкції.