Курська операція унеможливила наступ ворога на запорізькому напрямку – Федоров

Курська операція ЗСУ триває із 6 серпня
Фото: EPA

Операція Збройних сил України в Курській області країни-агресора Росії дала змогу полегшити оборону від ворога в Запорізькій області. Про це начальник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров заявив "Голосу Америки" в інтерв'ю, яке опублікували 12 жовтня.

Журналістка запитала в голови ОВА, чи виходить в українських військових "тиснути на ворога" в Запорізькій області після початку Курської операції ЗСУ.

"Сьогодні не йдеться про можливість наших військових наступати на запорізькому напрямку. Для цього треба величезна праця наших військових, яка має налічувати сили та засоби. За моєю інформацію, наразі цього не відбувається. Але найголовніше, що Курська операція допомогла нам зробити неможливим наступ ворога на запорізькому напрямку", – відповів Федоров.

Він це назвав найважливішим досягненням, "бо сьогодні ворог не просувається на запорізькому напрямку".

"Чи є загроза, що він буде просуватися? Вона завжди є. Адже людський ресурс ворога майже необмежений. Вороги використовують його як гарматне м'ясо", – наголосив Федоров.

Журналістка зазначила, що зараз окуповано 70% Запорізької області, а Федоров повідомив, що на підконтрольній українському уряду території регіону проживає понад 1 млн жителів.

"Це дуже багато. Уявіть, у 30 км від лінії фронту проживає мільйон мешканців. Ці люди кожної ночі, засинаючи, не знають, чи прокинуться зранку. Бо ворог зазвичай уночі обстрілює цивільних", – сказав Федоров.

Контекст:

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території Курської області РФ. За даними президента України Володимира Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала із фронту в Україні. Більше ніж за місяць після початку операції РФ розпочала контрнаступ. Зеленський 12 вересня сказав, що український план передбачав це.

Російські так звані воєнкори заявили, що 10 жовтня росармія почала наступ у Курській області, а український проєкт DeepState, який співпрацює з Міноборони України, назвав курське угруповання українських військ "великим "вінегретом" із відповідною взаємодією". Керівник Центру протидії дезінформації при Раді нацбезпеки і оборони України Андрій Коваленко написав, що операція не була для росіян успішною.