Масовані обстріли Донецької області, нічний удар дронів по Харкову, атаки на Нікопольський район. Зведення ОВА за добу

Росіяни вкотре атакували Харків
Фото: Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА / Telegram

Упродовж минулої доби російські окупанти обстріляли територію 10 областей України. Про це з посиланням на дані ситуаційного центру Міністерства оборони України повідомив 4 травня в Telegram Military Media Center.

"Загалом із різних видів озброєння – мінометів, артилерії, танків, РСЗВ, ОТРК, БПЛА й тактичної авіації – були атаковані 141 населений пункт і 222 об'єкти інфраструктури", – ідеться в повідомленні.

Зокрема, у Нікопольському районі Дніпропетровської області внаслідок ворожої атаки постраждав 44-річний чоловік, заявив голова ОВА Сергій Лисак.

У потерпілого осколкове поранення, його госпіталізували у стані середньої важкості.

Загалом протягом дня російська армія атакувала район дронами-камікадзе й артилерією 11 разів.

Пошкоджено 13 приватних будинків, п'ять господарських будівель, медзаклад, автомобіль і лінії електропередавання.

Уночі загарбники завдали ударів дронами Shahed по Харкову, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

Через падіння уламків збитих безпілотників горіли двоповерхова офісна і складська будівля, а також будівля шиномонтажу. Постраждало четверо осіб.

Напередодні вдень унаслідок обстрілу Харкова горіли приватний будинок і конструктивні елементи зруйнованого будинку. Загалом пошкоджено 15 приватних будинків, скління вікон підприємства. Постраждало двоє чоловіків 66 і 77 років. Загинула 82-річна жінка.

Загалом за добу під артилерійські й мінометні удари ворога потрапило щонайменше 16 населених пунктів Харківської області.

По Чугуєву окупанти вдарили двома ракетами із РСЗВ "Торнадо С" і двома ракетами ЗРК С-300. Там поранено трьох людей.

У Донецькій області одну людину поранено в Нетайловому, заявив голова ОВА Вадим Філашкін.

У Кураховому двоє людей загинули, двох поранено.

У Лимані пошкоджено 10 приватних будинків і багатоповерхівку, у Калиновому – чотири будинки, у Тарасівці – адмінбудівлю і приватні будинки.

У Часовоярській громаді один мирний житель загинув, двох поранено. У Торецьку поранено одну людину, пошкоджено шість будинків і три інфраструктурні об'єкти. У Сіверську поранено одну людину, пошкоджено два будинки.

За добу росіяни 21 раз обстріляли населені пункти Донецької області. Із лінії фронту евакуйовано 325 осіб, зокрема 60 дітей.

Контекст:

Протягом останніх місяців російські окупанти вели штурмові дії на низці напрямків. Зокрема, у лютому 2024 року їм удалося захопити Авдіївку Донецької області. Зараз напружені бої тривають за місто Часів Яр.

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, окупанти контролювали приблизно 26% території України. За даними Зеленського, Росія готує новий наступ у травні – червні. Щоб захиститися, а також самій розпочати новий наступ, Україні потрібно більше військової допомоги від союзників, підкреслив він.