Неїжпапа: У 2012 році я був на крейсері "Москва", і черговий навіть командував мені: "Смирно!" Це був День флоту, який ми спільно з РФ проводили роками

Неїжпапа розповів, що після знищення крейсера "Москва" Чорноморський флот став флотилією
Фото: ВМС ЗС України / Facebook

Командувач Військово-морських сил ЗСУ віцеадмірал Олексій Неїжпапа 12 років тому, ще до початку війни РФ проти України, був на борту російського ракетного крейсера "Москва", який сили оборони України потопили 2022 року. Про це він розповів в інтерв'ю журналістці Наталії Мосейчук, яке оприлюднили 6 липня.

"По великому рахунку, я був на крейсері "Москва" останній раз у 2012 році. Я тоді був командиром бригади надводних кораблів, ми ж спілкувалися з росіянами. Я навіть був на цьому крейсері, і черговий по крейсеру навіть командував мені: "Смирно!" Я був командиром бригади, піднявся на борт. Це був День флоту. Ми ж спільно День флоту проводили багато років до 2014 року", – розповів він у контексті розмови про недобудований крейсер "Україна", який називають "близнюком" потопленого російського корабля. 

За словами Неїжпапи, ці два крейсери є ідентичними. 

"Вони одного проєкту. "Москва" – його перша назва "Слава" – це перший корабель із серії. А крейсер "Україна" –  четвертий. Тобто у них залишилося ще два крейсери такого проєкту, які служать на Тихоокеанському і Північному флоті. Це флагманський, океанічний корабель, і флот може мати назву флоту, якщо має крейсер. Зараз у Чорноморського флоту крейсера немає, по великому рахунку, це флотилія. У нас він [крейсер] є, стоїть, правда. Але у нас не флот, у нас Військово-морські сили, є така градація", – пояснив віцеадмірал. 

Згадуючи про знищення "Москви" ракетами "Нептун", він зауважив, що знає цей крейсер. За словами Неїжпапи, коли українській розвідці надійшло перехоплення розмов окупантів після ураження корабля, він показував місця влучання. "Ми могли відслідкувати і приблизно зорієнтуватися, що відбувалося на борту крейсера після влучання двох ракет", – розповів він.

Також Неїжпапа, відповідаючи на запитання журналістки, повідомив, що українські водолази не спускалися на затонулий корабель.

"Звісно, ні, не спускалися. Поки що", – зазначив він.

Контекст:

Збройні сили України підбили крейсер "Москва", який був у Чорному морі, 13 квітня 2022 року. По кораблю завдали удару ракетами "Нептун".

Пізніше Росія підтвердила, що крейсер зазнав серйозних пошкоджень, але стверджувала, що там "здетонував боєзапас унаслідок пожежі". Оперативне командування "Південь" поінформувало, що пошкоджений крейсер намагалися врятувати інші кораблі флоту РФ, проте шторм і вибух боєприпасу перекинули корабель, він почав тонути. Міноборони РФ спочатку заявило, що корабель залишається на плаву, але ввечері 14 квітня визнало, що крейсер "Москва" затонув "в умовах шторму". У РФ не визнали, що Україна завдала по крейсеру ракетного удару.

Скільки людей було на борту крейсера, достеменно невідомо. За даними міноборони РФ, він міг вміщати до 680 членів екіпажу. Українська влада і ЗМІ повідомили, що на борту було понад 500 осіб. В Раді нацбезпеки і оборони України заявили, що із крейсера "Москва" врятували 58 осіб із 510, які там перебували.

У міністерстві оборони РФ спочатку не визнавали втрат і заявляли, що всіх членів екіпажу вдалося евакуювати. Журналісти опублікували низку матеріалів, які свідчать, що це не так. ЗМІ вдалося з'ясувати імена щонайменше двох загиблих членів екіпажу й не менше ніж сімох зниклих безвісти. Після цього в міноборони РФ заявили про одного загиблого і 27 зниклих безвісти на крейсері. Наприкінці 2022 року підконтрольний окупантам "суд" у Севастополі визнав загиблими 17 моряків із затонулого крейсера, повідомило "Агентство".