Офісу генпрокурора відомо про страту на полі бою 93 українських полонених

3 жовтня знову з'явилася інформація про страту українського військовополоненого
Фото: depositphotos.com

Українські правоохоронці мають дані про страту російськими військовими на полі бою 93 українських військовополонених. Про це 4 жовтня в ефірі національного телемарафону повідомив керівник департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов. Відеозапис опублікували в YouTube каналу "Ми – Україна".

Бєлоусов наголосив, що 80% страт українських військових відбулися саме 2024 року. За його словами, таку жорстоку тенденцію щодо українських полонених почали фіксувати з листопада 2023 року.

Керівник департаменту підкреслив, що розслідують і розстріл росіянами 16 українських військовополонених. За словами Бєлоусова, зараз відомо, що тоді внаслідок розстрілу могли загинути бійці із двох підрозділів ЗСУ.

Водночас додав, що зараз там тривають активні бойові дії й немає доступу до місця їхньої страти.

За його словами, вчора в Telegram-каналах поширили відео імовірної страти ще одного військовослужбовця України "у зухвалій формі", тому зареєстрували ще одне провадження.

Бєлоусов підкреслив, що також українські військовополонені гинуть від катувань у місцях позбавлення волі.

Керівник департаменту повідомив, що станом на сьогодні є 708 росіян, підозрюваних у вчиненні воєнних злочинів, із них 131 уже засудили.

Контекст:

На початку липня в Офісі генпрокурора поінформували, що росіяни за час повномасштабної війни стратили понад 110 українських полонених (зокрема 62 – під час здавання в полон). Після цього були нові повідомлення про воєнні злочини окупантів.

1 жовтня стало відомо, що російські окупанти розстріляли 16 українських військовополонених на покровському напрямку в Донецькій області. Це найбільший відомий випадок розстрілу українських військовополонених на передовій, повідомили в ОГП.