Окупанти жорстоко вбили українського військовополоненого – Лубінець

Росіяни й далі вбивають полонених
Фото: EPA

У мережі з'явилося фото, ймовірно, із тілом українського полоненого, якому росіяни відрізали голову й кінцівки. Про це 3 серпня повідомив уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець у Telegram.

"Це не просто порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, це поведінка нелюдів! Зазначу, що, відповідно до норм міжнародно гуманітарного права, жодного військовополоненого не можна піддавати фізичному каліченню, насиллю чи вбивству", – заявив Лубінець.

Він повідомив, що звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста й ООН, щоб вони зафіксували чергове порушення прав людини з боку країни-агресора РФ. Також він звернувся до українських правоохоронних органів, щоб вони перевірили особу вбитого полоненого та факт злочину.

"Окремо зазначу, що війна, яка триває зараз, – гібридна. Розповсюджуючи схожі фото й відео соціальними мережами і вчиняючи такі дії, Росія хоче залякати українців: як цивільних, так і військових. Нібито дивіться, на що ми здатні. Але, дивлячись на такі кадри, зрозуміло одне: таке забути і пробачити неможливо! За злочини повинно бути покарання!" – наголосив омбудсмен.

Контекст:

За інформацією Офісу генпрокурора, випадки страт українських військовополонених фіксують із березня 2022 року. У квітні 2024 року відомство поінформувало, що розслідує 27 кримінальних проваджень за фактами страти 54 українських військовослужбовців.

За даними верховного комісара ООН із прав людини, лише протягом зими 2024 року російські окупанти стратили щонайменше 32 українських військовополонених.