Операцію в Курській області Сирський обговорював із Зеленським віч-на-віч, ГУР включився на кінцевій стадії – The Economist

Сирський був на межі звільнення, пишуть ЗМІ
Фото: Military Media Center

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський розробляв план воєнної операції в Курській області країни-агресора Росії, певний час не посвячуючи в це інших, а обговорював це з президентом України Володимиром Зеленським. Про це 18 серпня повідомляє британське видання The Economist із посиланням на низку джерел.

Журналісти пишуть, що своє планування Сирський розпочав "посеред метушні", пов'язаної із проблемами мобілізації в українському суспільстві, а також складнощами зі стримуванням російських окупантів на сході країни. Тоді нібито Сирський був "на межі звільнення".

За даними The Economist, Сирський розглядав кілька варіантів дій у найслабших місцях російської армії: удар у Брянській області РФ, удар у Курській області РФ, комбінація цих двох варіантів чи щось інше.

Головною метою майбутньої операції було відвернути війська РФ від Донбасу і створити "козирі" для майбутніх переговорів.

Сирський тримав свої плани в таємниці і ділився ними лише з "вузькою групою генералів і співробітників служб безпеки", а із Зеленським обговорював це віч-на-віч, без представників свого штабу, стверджує британське видання.

Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони України було залучено до планування операції вже на пізньому етапі, а первинну інформацію збирала армійська розвідка, пише The Economist.

Представників Заходу навмисно не повідомляли про плани української армії. Видання зазначає, що раніше Захід зірвав Сирському дві операції: про одну з них стало відомо країні-агресору, а другу партнери "наказали скасувати".

Саме дотримання секретності, вважає The Economist, дозволило українцям застати росіян зненацька, вони вважали, що для такої операції ЗСУ знадобиться схвалення Заходу. Але той, опинившись вже перед фактом операції в Курській області, – не заперечував.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, після цього в регіоні тривають бої. ЗМІ писали, що Росія   перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

Із  9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – запроадили режим контртерористичної операції.

12 серпня Зеленський уперше офіційно повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області. 15 серпня Сирський повідомляв, що під контролем України – 1150 км&³2; та 82 населені пункти російського регіону. Там створили і першу військову комендатуру України, її очолив генерал-майор Едуард Москальов.