Перший у РФ засуджений за "неодноразове порушення правил мітингів" Дадін загинув в Україні

За інформацією Ларіної і Пономарьова, Дадін загинув 5 жовтня
Скріншот: Медиазона / YouTube

Перший засуджений у РФ за статтею про "неодноразове порушення правил мітингів" опозиційний активіст Ільдар Дадін, який воював на боці України, загинув у Харківській області. Про це 5 жовтня в соцмережі X повідомила російська журналістка Ксенія Ларіна.

"Щойно повідомили, що загинув Ільдар Дадін. У бою в Харківській області", – написала Ларіна.

Як журналістка розповіла російському виданню Sota, про смерть Ларіна вона дізналася зі слів іншого учасника війни, колишнього віцепрезидента "Газпром-банку" Ігоря Волобуєва. Йому ж про це розповів побратим Дадіна.

Інформацію про смерть також підтвердив у Facebook російський опозиціонер, який живе в Україні, ексдепутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов.

"Від самого початку війни він намагався потрапити на фронт, боровся з путінізмом. Легіон "Свобода Росії" спочатку його не прийняв до своїх лав, і тоді Ільдар вступив у лави Сибірського батальйону. Відтоді розпочалася наша дружба", – пригадав Пономарьов.

Він додав, що через реорганізацію в батальйоні у грудні минулого року Дадін із позивним Ганді перейшов із товаришами до лав легіону "Свобода Росії".

"Ганді не дожив до нашої перемоги, але я впевнений, що кримінальну статтю його імені скасують, натомість у російських містах з'являться вулиці імені Ільдара Дадіна" – зазначив опозиціонер.

Він додав, що подробиці будуть відомі лише тоді, коли завершиться бойова робота на напрямку, у боях на якому брав участь Дадін, і закликав "поставитися до цього з розумінням і не ставити під загрозу інших бійців, які ведуть там бої".

Контекст:

Серед акцій Дадіна – спроба розгорнути на тлі Кремля банер із критикою політики президента РФ Володимира Путіна. 2015 року Басманний суд Москви засудив Дадіна до трьох років позбавлення волі в колонії загального режиму за неодноразове порушення правил мітингів. Пізніше цей строк скоротили до двох із половиною років. 22 лютого 2017 року Верховний суд Росії скасував вирок Дадіну, кримінальну справу закрили, активіста звільнили. Також він приходив на опозиційні мітинги в центрі Москви із прапором України.