Під ударом – найбільші банки. Українські кіберфахівці атакували цифрову інфраструктуру РФ – ЗМІ

У РФ під атакою опинилися банки й інтернет-провайдери
Фото: depositphotos.com

Кіберфахівці Головного управління розвідки Міноборони України з 23 липня атакують російську цифрову інфраструктуру, яка бере участь у забезпеченні воєнної агресії Росії проти України. Про це 25 липня повідомило NV із посиланням на джерело в розвідці.

У переліку цілей з'явилися нові банки й платіжні сервіси, соціальні мережі, месенджери й розважальні ресурси, зазначив співрозмовник видання. За його словами, під атакою опинилися найбільші російські банківські установи, зокрема "Альфа-Банк", "Сбербанк", "Райффайзенбанк", ВТБ, "Россельхозбанк", "Росбанк", "Газпромбанк" і "Т-Банк". На другий день атаки до них додалися "Промсвязьбанк" і "Почта Банк", а також російський інтернет-сервіс для розміщення оголошень про товари, нерухомість, резюме та вакансії "Авито".

25 липня кіберфахівці ГУР також атакували російську соцмережу "ВКонтакте", месенджер Discord, систему швидких платежів СБП, національну систему платіжних карток НСПК і ресурс кіно- й відеоперегляду Lampa, повідомило джерело NV.

Окремі фінансові установи, зокрема "Альфа-Банк", спершу заперечували, що збій пов'язаний із зовнішнім втручанням. Однак решта банків визнала, що намагається впоратися з "масштабною DDOS-атакою, спланованою з-за кордону".

За даними української розвідки, онлайн-сервіси фінансових установ по всій країні або не працюють зовсім, або працюють нестабільно і з помилками. Через це росіяни не можуть зайти в особисті кабінети, здійснити оплату послуг, сплатити за користування громадським транспортом і здійснити будь-які інші фінансові операції. Окрім того, фахівці атакували інтернет-провайдерів, які також працюють нестабільно. Це "Билайн", "Мегафон", МТС, Tele2 та "Ростелеком".

Контекст:

Україна неодноразово організовувала успішні кібератаки на електронні ресурси країни-окупанта РФ. 12 грудня 2023 року повідомляли, що фахівці ГУР зламали Федеральну податкову службу РФ.

20 грудня українські хакери провели кібероперацію проти російської компанії "Росводоканал", яка обслуговує 7 млн споживачів.

31 грудня ІТ-армія України зупинила роботу платіжних терміналів у країні-агресорі РФ, атакувавши найбільшого виробника онлайн-кас "Эвотор".

19 березня фахівці Головного управління розвідки Міноборони України й активісти групи "BO Team" здійснили низку кібератак на об'єкти країни-агресора Росії.

8 квітня ЗМІ повідомили, що українські хакери атакували російський дата-центр, знищивши великий обсяг даних і сервісів, необхідних для управління підприємствами військово-промислового комплексу РФ.

5 червня в Росії стався масштабний збій у роботі електронних сервісів низки установ через атаку кіберфахівців ГУР МО.

12 червня, коли у країні-агресорі РФ святкують День Росії, фахівці ГУР МО здійснили кібератаку на ресурси РФ, зокрема на аеропорти.