"Після яскравого феєрверка екіпаж зник разом з установкою". Бійці СБУ знищили рідкісний російський "Сонцепьок" з екіпажем

Бійці СБУ відстежили систему й ударили по ній
Фото: wikipedia.org (ілюстративне)

Сили оборони України уразили ще одну російську вогнеметну систему ТОС-1А "Сонцепьок". Відео із дрона опублікувала 3 серпня СБУ, бійці якої вдарили по системі.

"Успішну роботу зі знищення тяжкої вогнеметної системи ТОС-1А "Сонцепьок", яка є "гордістю" російського ВПК і рідкісною ціллю на фронті, наші воїни провели на запорізькому напрямку", – ідеться в повідомленні.

Як розповіли у спецслужбі, під час розвідки бійці СБУ зафіксували позицію системи, яка була споряджена повним боєкомплектом і готова для завдання удару.

"Після яскравого феєрверка екіпаж зник разом з усією установкою", – додали спецпризначенці.

Контекст:

ТОС-1А – російська система вогневої підтримки, створена на базі платформи танка Т-90С, пише "Рособоронэкспорт". Вона призначена для вогневої підтримки підрозділів й ураження живої сили противника, зокрема тієї, яка розташована в сильно укріплених укриттях, а також для виведення з ладу озброєння й техніки. Для стрільби застосовують некеровані реактивні снаряди в термобаричному спорядженні. Термобаричний боєприпас підвищеної потужності знищує цілі в укриттях високою температурою і підвищеним тиском.

Загальні втрати російських окупантів, за даними Генштабу ЗСУ, станом на ранок 3 серпня сягнули приблизно 581 760 військових, 16 238 бойових броньованих машин, 8406 танків, 2723 одиниці спеціальної техніки й іншого озброєння.