Після збиття власного новітнього дрона на Донбасі РФ намагалася знищити його уламки – Forbes photo icon

ЗМІ припускає, що росіяни могли намагатися приховати, що насправді не мають стелс-технології
Фото: radiosvoboda.org

Збиття власного новітнього безпілотника С-70 "Охотнік", який, як заявлено, мав бути малопомітним для радарів, уже може стати найбільшим соромом російської військової авіації, але "все ще попереду". Так про інцидент зі збиттям цього БПЛА в районі Костянтинівки Донецької області написав 8 жовтня американський Forbes.

ЗМІ зазначив, що "Охотнік" розробили для роботи в парі з теж новітнім винищувачем Су-57, обидва апарати російські чиновники називають "невидимками". Однак після того, як Су-57 збив "Охотніка" в небі над Донбасом, окупанти завдали ракетного удару по місцю, де впав БПЛА, пише видання, зазначаючи, що українці встигли зібрати основні уламки до удару (фото й відео з місця публікували представники місцевої влади й журналісти). 

Журналіст Forbes Девід Гемлінг вважає, що росіяни хотіли знищити уламки С-70 балістичним "Іскандером". Він звертає увагу на вартість ракети й на її рідкісність. На його думку, той факт, що окупанти використали її не для ударів по українських містах, а для знищення уламків, свідчить, що у РФ хотіли б завадити Україні й Заходу зібрати уламки. 

Є кілька ймовірних причин для таких дій. Найменш імовірною Гемлінг називає версію, що уламки намагалися знищити через побоювання, що НАТО дістане секретні технології – "ніхто серйозно не вважає, що Росія попереду в цій сфері, і навіть оптимістичні заяви Росії щодо Су-57 вказують на те, що він набагато менш малопомітний, ніж західні літаки". 

Важливішим журналіст називає ризик того, що західні спеціалісти, вивчивши уламки, зможуть дізнатися, на які довжини хвиль розрахований С-70 і на яких його можна виявити – це може нівелювати "стелс"-властивості "Охотніка" й скомпрометувати його нібито непомітність. 

Він наголошує, що на Су-57, імовірно, використали ті ж "малопомітні" технології, що й на збитому БПЛА. "Якщо Захід зможе побачити, як працює стелс С-70, він може дістати досить гарне уявлення про те, як перемогти і Су-57".

Відео: Радіо Свобода Україна / YouTube

Однак найімовірнішою журналістові видається версія, що насправді росіяни намагаються приховати, "що король голий", тобто їхньої технології малопомітності немає. ЗМІ звертає увагу, що, коли опублікували перші знімки Су-57, західні експерти були "нажахані" його грубим обробленням.

У літаків-невидимок має бути ідеально гладка поверхня, оскільки навіть незначні виступи можуть суттєво вплинути на сигнал радарів, на російському винищувачі видно голі головки гвинтів і заклепки по всьому фюзеляжі, а це – свідчення низької малопомітності, додає Гемлінг. 

"Охотнік" збили 5 жовтня. Спочатку вважали, що йдеться про літак, а потім українські військові експерти після аналізу фото уламків припустили, що збитий літальний апарат – це С-70. 

"Враховуючи російську культуру, цілком імовірно, що навіть вищі командири не знають про ці недоліки своїх стелс-технологій. Ніхто не хоче повідомляти погані новини, а російські оборонні підрядники знають, як відкупитися від чиновників, що займаються закупівлями, аж до самого верху. Російське керівництво, імовірно, скоро довідається, що їхній дорогий, розрекламований дрон-невидимка насправді зовсім не є невидимим", – пише Гемлінг, прогнозуючи, що таке "відкриття" російські чиновники можуть зробити для себе зі ЗМІ.