Польща може допомогти відновити зруйновані Росією будинки у Львові, відомо про 188 пошкоджених споруд

Унаслідок обстрілу у Львові пошкоджено 181 будівлю, зокрема, щонайменше сім пам'яток архітектури в історичному ареалі й буферній зоні ЮНЕСКО
Фото: Андрій Садовий / Telegram

Польща готова допомогти відновити історичні будинки у Львові, які було пошкоджено внаслідок російської ракетної атаки вранці 4 вересня. Про це повідомив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск у соцмережі X.

"Львів потребує допомоги! Метою атаки росіян став центр міста. Пошкоджено багато історичних багатоквартирних будинків. Польща готова допомогти в їхній відбудові", – написав Туск.

Як повідомив у Telegram міський голова Андрій Садовий, у Львові пошкоджено 188 будівель: найбільше – у Залізничному районі, а також у Франківському.

Пресслужба мерії зазначила, що руйнувань зазнали п'ять навчальних закладів, два центри творчості, дві медичні установи, а також храм ПЦУ святого Юрія Переможця на вулиці Чернівецькій.

Пошкоджено, зокрема, обласний Центр спортивної медицини й реабілітації, повідомив начальник Львівської облвійськадміністрації Максим Козицький.

Зазнали пошкоджень щонайменше сім пам'яток архітектури місцевого значення, зокрема, на вулицях Коновальця й Кокорудза у Франківському районі міста, додав Козицький. Усі будинки розташовані в історичному ареалі й буферній зоні ЮНЕСКО.

Садовий зазначив, що 20 будівель зараз у критичному стані. Він закликав український і міжнародний бізнес допомогти відновити їх.

"Це історична спадщина, житлові будинки й школи. Ми вже мали досвід відновлення будинку історичного ареалу на Стрийській. Це коштувало десятки мільйонів і тривало рік. Зараз у нас нема стільки часу, а коштів потрібно в рази більше", – написав мер Львова.

Як повідомили в обласному управлінні Державної служби України з надзвичайних ситуацій, уламки збитої ракети впали на території Міжнародного аеропорту "Львів". За попередньою інформацією, інфраструктуру летовища не пошкоджено.

Контекст:

У ніч на 4 вересня в Україні оголосили масштабну повітряну тривогу. Telegram-канал Повітряних сил Збройних сил України попередив, що Росія запустила ракети і дрони. Найбільше пошкоджень зазнав Львів. Спочатку місто намагалися атакувати дрони-камікадзе, а пізніше – крилаті ракети й "Кинджали".  

Уранці Садовий повідомив, що у Львові внаслідок російського ракетного обстрілу є займання житлових будинків. Пізніше Козицький повідомив про два влучання.

За останніми даними, у Львові загинуло семеро людей, зокрема троє дітей. Також жертвою атаки окупантів стала медикиня, повідомив мер міста. Поранено десятки людей.

"Укрзалізниця" попередила про затримку низки поїздів через знеструмлення у Львівській області.