Противник переважає в живій силі й техніці – у Генштабі ЗСУ розповіли про ситуацію на фронті

Найбільша кількість боєзіткнень – на курахівському напрямку, також росіяни активізувалися на куп'янському
Фото: 24 ОМБр імені короля Данила / Facebook (архів)

Протягом минулої доби між українськими військовими й російськими окупантами зафіксували 169 бойових зіткнень, найбільше – на курахівському напрямку. Про це 12 жовтня в ранковому зведенні у Facebook повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

"Ситуація на фронті залишається складною. Противник, використовуючи свою перевагу в живій силі й техніці, безупинно атакує наші позиції. Українські захисники стійко стримують натиск окупантів, завдають ворогу максимальних втрат", – ідеться в повідомленні.

На курахівському напрямку сили оборони України зупинили 32 атаки ворога. Найактивніше, за даними Генштабу, окупанти намагалися просунутися вперед поблизу населених пунктів Костянтинівка, Катеринівка й Водяне. Окрім цього, ворог атакував біля Новоселидівки, Максимільянівки, Ізмайлівки, Гірника, Зоряного, Курахового, Желанного Другого, Цукуриного, Курахівки, Антонівки.

На покровському напрямку українські військові зупинили 20 штурмових і наступальних дій агресора в бік населених пунктів Крутий Яр, Миролюбівка, Мирноград, Лисівка, Селидове. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Селидового та Лисівки.

Також росіяни активізувалися на куп'янському напрямку, за добу там відбулося 23 атаки загарбників.

На лиманському напрямку ворог атакував 21 раз, на торецькому – 15, стільки ж штурмів росіяни провели на времівському напрямку, на краматорському зафіксовано вісім атак і про один безуспішний ворожий штурм Генштаб повідомляє на харківському напрямку.

"На сіверському напрямку ворог наступальних дій не проводив. [...] На гуляйпільському й оріхівському напрямках російські загарбники штурмових дій не проводили", – зазначили в Генштабі.

Як уточнили в Генштабі, станом на ранок 12 жовтня втрати РФ в особовому складі такі: приблизно 667 630 військових (+1290 протягом минулої доби), 8962 танки (+9), 17 827 бойових броньованих машин (+27), 19 381 артсистема (+59), 1230 РСЗВ, 976 засобів ППО, 369 літаків, 329 гелікоптерів і тисячі одиниць іншої техніки.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території країни-агресора в Курській області РФ. За даними президента України Володимира Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала із фронту в Україні. Більше ніж за місяць після початку операції РФ розпочала контрнаступ. Зеленський 12 вересня сказав, що український план передбачав це. За даними Пентагону, російський контрнаступ там "незначний".