"Путін хоче, щоб у полон потрапляли корейці". У РНБО України пояснили, навіщо Росії солдати з КНДР

У Сеулі заявляли, що КНДР може скерувати в Україну для підтримки РФ частину своїх регулярних збройних сил
Фото: EPA

Країна-агресор Росія поглиблює військове співробітництво з КНДР, щоб північнокорейці охороняли згодом кордон РФ. Таку думку висловив 13 жовтня в Telegram керівник Центру протидії дезінформації (ЦПД) Ради нацбезпеки й оборони України Андрій Коваленко.

"Історія про підготовку ворогом військових КНДР – це історія про спробу в майбутньому поставити корейців охороняти кордон РФ в підкріплення прикордонникам й окремим строковикам, оскільки рашка побачила на Курщині, що ФСБ, якому підпорядковані прикордонники, а також строковики, не здатні воювати якісно. Умовно, [нелегітимний президент РФ Володимир] Путін хоче, аби в полон, якщо що, потрапляли корейці Кіма", – написав він.

Коваленко також пов'язав із війною Росії проти України повідомлення південнокорейського агентства Yonhap про те, що КНДР віддала наказ своїй артилерії на кордоні з Південною Кореєю готуватися до стрілянини.

"Прогнозована спроба автократів створити третю зону напруги між Заходом і автократіями, окрім війни в Україні й на Близькому Сході", – вважає керівник ЦПД.

Контекст:

4 жовтня українські ЗМІ писали, що біля тимчасово окупованого Донецька внаслідок українського ракетного удару 3 жовтня загинуло понад 20 військовослужбовців, зокрема шестеро офіцерів із КНДР, які прибули для консультацій російських військових.

Генштаб ЗСУ повідомляв про ураження арсеналів у РФ, на яких зберігали, зокрема, і північнокорейські ракети (у Брянській і Тверській областях).

Співрозмовники The Guardian вважають, що участь у війні дає Північній Кореї шанс випробувати зброю, здобути бойовий досвід для своїх військ і зміцнити свої позиції як міжнародного союзника. Саме набуття досвіду й випробування зброї могли стати мотивацією для рішення лідера КНДР Кім Чен Ина скерувати війська на війну в Україні, сказав AFP професор Інституту далекосхідних досліджень у Сеулі Лім Иль Чхоль.

8 жовтня міністр оборони Південної Кореї Кім Йон Хьон заявив, що Північна Корея, ймовірно, скерує якусь частину своїх регулярних збройних сил в Україну для підтримки РФ.

11 жовтня The Washington Post написала, що кілька тисяч солдатів із КНДР проходять підготовку в Росії, а до кінця року їх можуть перекинути на фронт в Україні. Північнокорейські офіцери начебто вже перебувають на окупованій РФ території України для спостереження за російськими військами і вивчення поля бою.

13 жовтня президент України Володимир Зеленський закликав партнерів України більш рішуче надавати допомогу, зважаючи на військове співробітництво Москви і Пхеньяна.