РФ хотіла вдарити по місцю зберігання української секретної документації в Харкові, СБУ заявила про затримання ймовірного шпигуна

Фігурант, імовірно, був на прямому зв'язку із представником ГРУ
Фото: Служба безпеки України / Telegram

У Харкові співробітники Служби безпеки України затримали громадянина країни-агресора РФ, якого підозрюють у шпигунстві на користь окупантів. Він, імовірно, був на прямому зв'язку із представником Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ. Про це 30 липня повідомила пресслужба СБУ в Telegram.

За даними української спецслужби, імовірний шпигун військової розвідки РФ допомагав агресору готувати нову серію ракетно-бомбових ударів по таємних місцях зберігання важливої документації технічного характеру.

"У такий спосіб окупанти сподівалися знищити технологічні документи, плани і креслення, які зберігаються в цих сховищах і необхідні для відновлення промислових підприємств області. Щоб скоригувати повітряну атаку, російська спецслужба завербувала громадянина РФ, який проживає у Харкові та працює в міському відділенні популярного банку", – ідеться в повідомленні.

Щоб дістати координати потрібних росіянам місць, фігурант міг під час інтернет-спілкування випитувати інформацію у своєї знайомої, яка працює в одній із місцевих держустанов і має доступ до секретних даних, зазначили в українській спецслужбі.

"Контррозвідка СБУ викрила шпигуна ще на початковому етапі його злочинної діяльності. Завдяки цьому було задокументовано кожен його крок, а на фінальному етапі спецоперації – затримано у власному помешканні", – поінформували силовики.

Окрім того, фігуранта підозрюють у розвідуванні пунктів базування сил оборони в Харкові. Для цього він міг об'їжджати місто власним автомобілем і фіксувати локації на прихований відеореєстратор.

"За даними слідства, шпигун був на прямому зв'язку із представником Головного управління Генштабу ЗС РФ, відомого як ГРУ. Комунікацію підтримували через анонімний чат у месенджері. Під час обшуку в помешканні затриманого вилучено російський паспорт, автомобільний відеореєстратор із відзнятими кадрами військових об'єктів і мобільні телефони з доказами спілкування з агресором", – ідеться в повідомленні.

Слідчі повідомили затриманого про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 114 (шпигунство) і ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ, вчинене для надання такої інформації державі, яка здійснює збройну агресію проти України).

Фігурант перебуває під вартою. Йому загрожує 15 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області на початку повномасштабної війни – із 24 лютого 2022 року, але обласний центр захопити не змогли. Відтоді окупанти майже щодня обстрілюють ракетами, дронами й авіабомбами Харківську область, зокрема й обласний центр.

За даними президента Володимира Зеленського станом на 28 липня, за минулий тиждень окупанти застосували по Україні приблизно 700 КАБ і 100 Shahed.