Росія може готуватися до ударів по українській ядерній інфраструктурі – "Енергоатом"

У ніч на 7 жовтня російські безпілотники пролітали на відстані менше ніж 10 км від ядерних об'єктів ПАЕС
Фото: depositphotos.com

Країна-агресор РФ може готуватися до ударів по українській ядерній інфраструктурі. Про це 8 жовтня в Telegram повідомила національна атомна енергогенерувальна компанія "Енергоатом".

На ймовірну підготовку до таких ударів може вказувати чергове порушення з боку РФ забороненої для польотів зони навколо Південноукраїнської атомної електростанції, зазначили енергетики. За їхніми даними, у ніч на 7 жовтня російські безпілотники типу Shahed пролітали на відстані менше ніж 10 км від ядерних об'єктів ПАЕС.

В "Енергоатомі" нагадали, що випадки фіксування російських БПЛА протягом останнього часу кратно зросли.

"Країна-агресор робить ці кроки, абсолютно усвідомлюючи можливі наслідки. Це ядерний тероризм і залякування всього світу радіаційною аварією", – наголосив керівник "Енергоатому" Петро Котін.

Контекст:

В Україні зараз працює три АЕС: Рівненська, Хмельницька й Південноукраїнська. Запорізьку росіяни взяли під контроль у березні 2022 року, станція електроенергії не виробляє.

21 вересня 2024 року в українському МЗС заявили, що РФ готує удари по об'єктах ядерної енергетики України, і попередили про глобальні наслідки. Під час виступу на засіданні Радбезу ООН 24 вересня це повторив президент України Володимир Зеленський. Він повідомив, що РФ використовує китайські супутники для фотографування українських ядерних об'єктів, і не відкинув, що це роблять у межах підготовки до ймовірних ударів по них.

22 вересня російський Shahed намагався зімітувати атаку на Хмельницьку АЕС, заявили в "Енергоатомі". Загалом, за даними енергетиків, у вересні російські окупанти майже 130 разів запускали дрони-камікадзе і крилаті ракети біля українських АЕС.