"Росія не збудувала жодної лінії оборони". WSJ поспілкувалася з українськими військовими, які прорвалися в Курську область РФ

Бої в Курській області почалися 6 серпня
Фото: ЕРА

Під час прориву кордону країни-агресора Росії в Курській області українська армія не відчула серйозного опору. Про це йдеться в опублікованому 12 серпня матеріалі The Wall Street Journal, журналісти якого поспілкувалися з українськими військовими.

Один зі співрозмовників видання, командир взводу з позивним Яник, заявив, що після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну "Росія не збудувала жодної лінії оборони" в Курській області.

У цей російський регіон українці зайшли вночі із Сумської області України.

WSJ пише, що, коли бронетехніка сил оборони України зіткнулася з бетонними пірамідами, які у РФ відомі як "зуби дракона", їх подолали лише трьома пострілами з танка по одній із пірамід.

За даними американського видання, опір російські війська чинили слабкий, проти підготовлених українських військ опинилися переважно строковики, у підсумку вони здебільшого або тікали, або здавалися в полон.

Українські військові, з якими поспілкувалися журналісти, розповіли, що деяких із них у Сумську область перекинули зі сходу, де їхні підрозділи ведуть запеклі бої з окупантами. Водночас частину бійців перевели в цей український регіон відносно давно.

Бої в Курській області продемонстрували, що з деяким озброєнням, яке українські військові використовували на своїй території, під час ривка у РФ виникли проблеми. Зокрема, автоматичний гранатомет радянської розробки "виявився непридатним" для динамічних боїв, тому що його складно монтувати.

Один із бійців заявив американським журналістам, що українські солдати "більш-менш задоволені" тим, як ідуть справи в Курській області РФ.

Контекст:

6 серпня у РФ заявили про спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої.

8 серпня секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, нардеп від "Голосу" Роман Костенко заявив, що операцію сил оборони України в Курській області РФ добре сплановано й вона стала раптовою для окупантів.

ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – запровадили режим контртерористичної операції. 12 серпня влада Бєлгородської області оголосила евакуацію одного з районів, який межує з Україною.

Нелегітимний президент РФ Володимир Путін висунув вимогу міноборони РФ, щоб із Курської області "витиснули противника". Йому доповіли 12 серпня, що "під контролем противника – 28 населених пунктів", а "глибина проникнення на територію Курської області становить 12 км, ширина по фронту – 40 км".

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області. За словами головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, під контролем України – приблизно 1 тис. км&³2; території РФ.