Росіян у Торецьку немає – Центр протидії дезінформації

За словами керівника ЦПД, раніше в Торецьк намагалися проникнути російські ДРГ
Фото: 32 окрема механізована бригада / Facebook (архів)

Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО України Андрій Коваленко спростував чутки про нібито перебування військ країни-агресора РФ у Торецьку Донецької області. Про це Коваленко написав 30 липня в Telegram.

"Станом на зараз росіян у місті немає. Тому станом на 12.00 цього дня інформація про захід росіян у Торецьк не відповідає дійсності", – зазначив керівник ЦПД.

Однак Коваленко уточнив, що раніше в Торецьк намагалися проникнути російські диверсійно-розвідувальні групи.

Про те, що бої між українськими військовими й російськими окупантами нібито вже точаться безпосередньо в межах Торецька, зранку 30 липня в Telegram повідомив лейтенант ЗСУ з позивним Алекс.

"Напружено на торецькому напрямку, бої вже перейшли в безпосередньо межі самого міста, а не агломерації населених пунктів, які були навколо Торецька", – ідеться в його повідомленні.

Пізніше військовослужбовець пояснив, що писав про бойові зіткнення, які виникають "на межі міста, десь навіть за пів сотні метрів у його межах" через спроби росіян "поодинокими групами проскакувати" в Торецьк. Алекс переконує, що про закріплення армії РФ у межах міста не йшлося.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

22 червня 2024 року в Генштабі ЗСУ поінформували про напружену ситуацію біля Торецька, а 3 липня зазначили, що окупанти значно активізувалися на торецькому напрямку.

Російське видання "Медуза" й "Українська правда" писали, що наприкінці червня російська армія розпочала наступ на торецькому напрямку.

У Донецькій ОВА повідомляли 24 червня, що російські окупанти перебувають дуже близько до Торецька, через що в місті планували примусову евакуацію населення.

Telegram-канал DeepState поінформував 4 липня, що йому надійшло дуже багато повідомлень від українських військових про "критичний і невтішний стан справ у районі Торецька".

Станом на 24 липня, за даними голови Донецької ОВА Вадима Філашкіна, у Торецьку проживало 3,5 тис. людей. Саме ж місто на 70% знищено.