"Розстріляне покоління". Глава Мінкульту повідомив, скільки українських артистів загинуло на війні

Точицький: Ця війна спрямована на знищення всього українського. Української культури, мови, ідентичності
Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України / Facebook

За час повномасштабного вторгнення РФ в Україну загинуло 123 українські артисти. Про це міністр культури і стратегічних комунікацій Микола Точицький повідомив в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" 21 вересня, трансляцію веде канал "Рада".

"Ця війна дійсно спрямована на знищення всього українського. Української культури, мови, ідентичності. Ми маємо вже своє розстріляне покоління митців. Це 123 артисти, які зі зброєю в руках захищали нашу з вами історію, – повідомив Точицький. – Відтак, питання збереження нашої з вами ідентичності, яка є частиною великої європейської спадщини, – це завдання національної безпеки".

В ефірі марафону, посилаючись на дані Мінкульту, зазначили, що РФ зруйнувала або пошкодила понад 1 тис. об'єктів культурної спадщини в Україні, більше ніж 2 тис. закладів культури закрито, 1,7 млн музейних експонатів – на окупованій території.

Точицький розповів, що обговорює з колегами, як зберегти вціліле і повернути те, що опинилося на окупованій території.

"У цілому наші з вами колеги чітко розуміють, що ця війна має серйозні ознаки геноциду. І ми будемо робити все, щоб саме таким чином це було представлено в міжнародних судових інституціях", – додав він.