СБУ оголосила підозру російському генералу, який хотів захопити Київ за три дні

СБУ зібрала доказову базу на генерал-майора Володимира Селівьорстова – колишнього командира 106-ї повітряно-десантної дивізії збройних сил РФ
Фото: Телеканал "Рада" / Facebook

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру російського генерала Володимира Селівьорстова, який, за інформацією слідства, на початку повномасштабного вторгнення командував операцією із захоплення Києва. Про це 17 жовтня повідомили у пресслужбі СБУ.

Правоохоронці зазначили, що, за планом Генштабу РФ, 24 лютого 2022 року десантні підрозділи Селівьорстова мали взяти під контроль аеродром у Гостомелі, а потім повністю окупувати селище й захопити Вишневе.

За інформацією слідства, у разі успішного виконання завдань росіяни планували закріпитися в окупованих районах, створивши плацдарм для подальшого наступу й захоплення Києва.

Утім, військові зірвали ворожі наміри, ідеться в повідомленні. Спочатку вони оточили і знищили значну частину угруповання Селівьорстова під час боїв за Гостомель, а згодом знищили штаб окупантів у Бучанському районі, де перебував російський генерал разом з усім командним складом його дивізії, повідомили в СБУ.

Як стверджують правоохоронці, тоді Селівьорстова і його заступників було важко поранено і згодом евакуйовано. 

Слідчі СБУ заочно повідомили Селівьорстова про підозру за статтею "ведення агресивної війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб".

Зараз тривають комплексні заходи, щоб знайти й покарати воєнного злочинця країни-агресора, ідеться в повідомленні.

Контекст:

Це вже не перший випадок, коли російським генералам оголошують підозри. 12 грудня 2022 року Офіс генпрокурора України повідомив про підозру шістьох генералів збройних сил РФ, які організували й забезпечили збройне вторгнення окупаційних військ на територію Харківської області. 

28 липня 2023 року СБУ оголосила підозру у кримінальному злочині російському генерал-лейтенанту Миколі Гостєву, причетному до бомбардувань окупаційними військами Маріуполя Донецької області.

31 травня 2024 року генерал-майору збройних сил країни-агресора Росії Роберту Баранову оголосили підозру за причетність до обстрілів окупантами цивільної інфраструктури України.

6 червня російському генерал-полковнику Олегові Макаревичу за наказ підірвати Каховську ГЕС оголосили підозру в порушенні законів і звичаїв війни, поєднаному з умисним убивством.