СБУ повідомила про підозру ватажка "ЛНР" Пасічника через примусову "мобілізацію"

Пасічник дістав нову підозру
Фото: er.ru

Служба безпеки України повідомила про підозру ватажка терористичної організації "ЛНР" Леоніда Пасічника. За даними слідства, він організував в окупованій частині Луганської області примусову "мобілізацію" на війну країни-агресора РФ проти України, ідеться в повідомленні СБУ в Telegram 26 липня.

За завданням Пасічника людей відправляли в окупаційні угруповання Південного військового округу РФ, поінформували в СБУ.

Починаючи з 19 лютого 2022 року він підписав кілька розпоряджень щодо "введення воєнного стану" й "мобілізації". Це стало формальною підставою для того, щоб окупанти насильно скерували на війну проти України майже 80% працівників місцевих підприємств.

Насамперед ідеться про чоловіків віком від 18 років, яких після нетривалої підготовки на полігонах відправляють на "м'ясні" штурми позицій ЗСУ на східному фронті, йдеться в повідомленні.

За даними СБУ, понад 70% "мобілізованих" загинули на передовій протягом перших місяців повномасштабного вторгнення Росії.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Пасічника про нову підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб).

Контекст:

2014 року, одразу після окупації Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойовики, яких підтримує Росія, взяли під контроль частину Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну зі східного, південного й північного напрямків.

Пасічник оголосив "загальну мобілізацію" на окупованій частині Луганської області 22 серпня 2022 року.

На початку липня цього року за матеріалами СБУ Пасічник заочно дістав 12 років ув'язнення за колабораціонізм і посягання на територіальну цілісність України.