СБУ повідомила про викриття мережі "чорних зброярів" у трьох областях України

Бойові засоби ураження, знайдені на деокупованих територіях, фігуранти намагалися продати криміналітету
Фото: ssu.gov.ua

Співробітники Служби безпеки України спільно з Національною поліцією викрили мережу ділків за підозрою у продажі трофейної зброї криміналітету в Київській, Миколаївській та Львівській областях. Затримано шістьох осіб. Про це 26 червня поінформувала пресслужба СБУ.

Як ідеться у повідомленні, фігуранти намагалися продати бойові засоби ураження, знайдені на деокупованих територіях. Серед вилученого правоохоронцями – російські гранатомети, автомати Калашникова та понад 20 тис. боєприпасів до них.

Зокрема, у Львівській області спецслужба затримала двох керівників місцевого благодійного фонду. Один із них, за даними слідства, під виглядом "волонтерських поїздок" об'їжджав місця колишніх боїв, де збирав засоби ураження, й передавав їх колезі. Той, зі свого боку, зберігав "трофеї" у спеціально облаштованому схроні на горищі власного будинку.

"Фігуранти намагалися потім продати озброєння місцевому криміналітету. Так, наприклад, автомати АК-74 та АКС-74 вони пропонували за $500 за одиницю", – ідеться у повідомленні.

Під час обшуків правоохоронці вилучили гранатомет РПГ-26, шість автоматів АК-74 та АКС-74, протипіхотну міну МОН-50, гранати РГД-5 та Ф-1, а також десятки тисяч набоїв до стрілецької зброї.

У Київській області затримали чоловіка, який, за твердженням СБУ, намагався продати бойовий арсенал, до якого входили більше ніж 20 осколкових гранат і ручних протитанкових гранатометів. У його гаражі провели обшук і додатково виявили автомат Калашникова й понад 1,5 тис. набоїв різного калібру. Усе це, як повідомила спецслужба, фігурант збирав у місцевих населених пунктах, які були під окупацією на початку повномасштабного вторгнення РФ.

"У Миколаївській області викрито трьох ділків, які торгували трофейною зброєю та боєприпасами, знайденими на колишніх бойових позиціях окупантів. Для зберігання військової продукції фігуранти облаштували схрон у лісосмузі поблизу обласного центру. Під час його огляду виявлено бойові гранати та партію набоїв", – зазначено в повідомленні.

Станом на зараз за всіма викритими фактами тривають розслідування для притягнення винних до відповідальності. Як запевнили в СБУ, усе вилучене озброєння та боєприпаси передадуть на потреби ЗСУ.