СБУ затримала жительку Харкова, підозрювану у збиранні матеріалів для токшоу пропагандистів Скабєєвої й Соловйова

Під час обшуків у квартирі підозрюваної вилучили мобільний телефон із доказами її протиправної діяльності на користь РФ
Фото: Служба безпеки України / Telegram

Контррозвідка Служби безпеки України затримала жительку Харкова, яку підозрюють у тому, що вона сприяла кремлівським ЗМІ у виправданні агресивної війни проти України. Про це 1 травня в Telegram повідомила пресслужба СБУ.

"Фігурантка готувала тези, які використовували в замовних матеріалах центральні телеканали Росії. Зокрема, щодо ракетно-бомбових ударів Росії по критичній інфраструктурі Харкова. Затримана готувала такі "інформаційні довідки", які героїзували окупантів і заперечували їхні воєнні злочини", – ідеться в повідомленні.

Надалі повідомлення фігурантки "розганяли" в сюжетах на токшоу російських пропагандистів – зокрема Ольги Скабєєвої й Володимира Соловйова.

За даними слідства, підозрювана працювала на кремлівські медіа через "посередника" – російського "воєнкора", який координував свої дії з військовою розвідкою РФ. Раніше фігурантка вийшла на нього через соцмережу "ВКонтакте" й запропонувала свою допомогу у війні проти України.

"Після отримання відомостей російський "воєнкор" передавав їх модераторам центральних телеканалів Росії або сам виступав в ефірах з тезами своєї поплічниці. Щоб зібрати дані для ворога, фігурантка відстежувала новини в Telegram-каналах або "втемну" випитувала потрібну їй інформацію у своїх знайомих", – зазначили у СБУ.

Під час обшуків у квартирі підозрюваної вилучили мобільний телефон із доказами її протиправної діяльності на користь РФ.

Слідчі Служби безпеки повідомили затриману про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ⁠ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) і ⁠ч. 1, ч. 3 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Підозрювана перебуває під вартою. Їй загрожує до 12 років ув'язнення.