США передали Україні обладнання для гуманітарного розмінування на $5,8 млн

США передали Україні обладнання для гуманітарного розмінування на $5,8 млн
Фото: depositphotos.com

Держдеп США передав Державній спецслужбі транспорту України (ДССТ) нове обладнання для розмінування вартістю $5,8 млн для підтримки операцій із гуманітарного розмінування на деокупованих територіях. Про це 16 липня повідомило посольство США в Україні.

Зокрема, серед переданого обладнання є: чотири платформи для розмінування GCS-100 з дистанційним керуванням і навісним обладнанням для роботи з різними вибухонебезпечними предметами й середовищами, запасні частини, мобільні станції технічного обслуговування, вантажівки, причепи і крани для транспортування машин на місцевість. Також передали чотири броньовані екскаватори, транспортні засоби й засоби індивідуального захисту.

Зазначають, що передання відбулося після успішного завершення співробітниками ДССТ тренінгу з механічного розмінування, який провела компанія Tetra Tech на заході України в межах спільної американсько-канадської ініціативи. 

Із жовтня 2022 року в межах цієї спільної ініціативи 1076 українських державних саперів пройшли навчання для здобуття різних базових, середніх і просунутих навичок технічного розмінування. США виділили на цю ініціативу $118 млн, а Канада – 12,5 млн канадських доларів (понад $9,1 млн).

Контекст:

Із лютого 2022 року Сполучені Штати виділили понад $182 млн на зусилля з гуманітарного розмінування в Україні, забезпечуючи навчання, надаючи обладнання для уряду України й підтримуючи розгортання команд із розмінування підрядників і неурядових організацій у дев'яти областях.